Освободиха цялото ръководство на болница „Лозенец“ заради злоупотреби


Служебният здравен министър Стойчо Кацаров освобождава цялото ръководство на болница „Лозенец“, съобщи той на пресконференция. Причината са няколко нарушения – източване на здравната каса, нарушения в процедурите за трансплантация и лоши финансови резултати.

Кацаров каза, че днес ще назначи новото ръководство. Финансовата справка показва, че болница „Лозенец“ е на загуба 21 млн. лв. към края на миналата година. Броят на заетите легла пък е бил 23%.

Проверка на Здравната каса в болница „Лозенец“ (известна като Правителствена) след разследване на журналиста Миролюба Бенатова е установила, че само през ноември миналата година е отчетено лечението на 60 пациенти, които изобщо не са били лекувани там. Ръководството обяснявало това с техническа грешка, но Кацаров не приема аргументите им, защото „няма как как да има 60 технически грешки в рамките на един месец“.

„В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, които неправомерно е взела. Това става през януари месец“, заяви още здравният министър. Той определи случилото се с обществено популярната формулировка – източване на Здравната каса.