Осигурено е финансиране за изграждането на многоетажен паркинг до пазара „Ситняково“ в столицата

parking-pazar-sitnyakovo

В последните дни на 2022 г. председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и изпълнителният директор на Фонда за устойчиви градове Надя Данкинова подписаха договор за дългосрочен инвестиционен заем, предоставен от Фонда за изграждането на надземен етажен паркинг до пазара „Ситняково“ в район „Слатина“. Това съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС).

Одобреното финансиране е в размер на 4 600 000 лв., от които 2 714 000 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020″, предоставено чрез Фонд мениджър на финансови инструменти в България. Общият бюджет на проекта е 6,6 млн. лв., като останалите средства са осигурени от „Пазари Изток“ ЕАД, които имат ангажимент по изграждането и стопанисването на паркинга.

Многоетажното съоръжение ще бъде на две нива. На първото ниво ще има паркинг и товарна зона с 49 места, рампа за зареждане на зеленчуков сектор. Второто ниво ще е междинно и ще спомага за обиране на денивелацията на терена. То ще бъде с 19 паркоместа, 16 от тях са предвидени за зарядни станции за електрически автомобили.

На ниво 3 ще има паркинг за 45 автомобила, а на ниво 4 – за 47 коли, както и зона за организиране на събития.

На ниво 5 е предвиден спортен комплекс с две зали за фитнес от 276 кв.м, съблекални, кафене и рецепция, както и спортно игрище.

До седмици се очаква да приключат съгласувателните процедури и да се пристъпи към избор на изпълнител, информира председателят на СОС. Това е поредната ни стъпка към разрешаването на проблема с липсата на достатъчно места за паркиране в града. Ще продължим да работим за това още по-усилено и през тази година, коментира Георги Георгиев. 

За изграждането на многоетажния паркинг съобщи в интервю за БТА още в началото на 2022 г. кметът на район „Слатина“ Георги Илиев. Тогава той каза, че проектът е съществувал като идея, но някои детайли по него не са били добре обмислени и жителите на района не са подкрепили изграждането на многоетажен паркинг заради достъпа до него. След това проектът е коригиран и приет от жителите на района.

През октомври миналата година започна изграждането наземен паркинг в район „Надежда“ с площ от 5607 кв.м с 310 паркоместа, както и 32 места с възможност за зареждане на електрически автомобили. Бюджетът на проекта е 6,314 млн. лева, като „Софийски имоти“ осигурява 1,914 млн. лева, а Фондът за градско развитие  – 4,4 млн. лева, припомня БТА.