Oсем нови случая на Covid-19 в България

gripna-epidemia

За осем нови случая на Covid-19 съобщи на редовния си брифинг генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски. От началото на разпространяването на заразата в страната са установени 51 случая от които са починали двама души. Особено важно е всички да се съобразим с мерките, наложени от правителството по време на пандемията, за да не се стига до други подобни нелепи случаи.

Страната е в извънредно положение със затворени ресторанти, барове и нощни клубове, образователни институции и са отменени всички спортни, културни и обществени събития. Вчера Националният оперативен щаб се обяви за въвеждане на още по-строги мерки срещу разпространяване на заболяването.

„Спряни са плановите операции, женските консултации, детските ваксинации, свижданията“, каза Мутафчийски. „Апелът е да не се разхождат свободно тези пациенти. Това е защото имаме 10 пациента, които си стоят вкъщи и от ВМА имаме телефонна връзка с тях. Не могат да бъдат приети всички. Трябва да са в средно-тежко или тежко състояние“, каза той. „В китайските препоръки се споменава, че се ползват противовъзпалителни средства и нестероидни средства.

Относно разпространяваната информация в мрежата: опасен ли е ибупрофенът за заразени с коронавирус?Общото в тримата пациенти във Франция било, че взимали Ибупрофен – това са глупости“, каза Мутафчийски.