4500 камери наблюдават София. Общината предоставя над 850 записа годишно на СДВР

centar-za-videonablyudenie

Оперативният дежурен център за видеонаблюдение на Столичната община предоставя над 850 записа годишно на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). Това съобщиха пред БТА кметът на София Йорданка Фандъкова и Кристина Лазарава, директор на дирекция „Сигурност“ към Столичната община, които представиха разширението на сградата на оперативния център. Стойността на инвестицията е половин милион лева.

В системата за видеонаблюдение са включени над 4500 камери и обхваща училища, детски градини, социални заведения, кръстовища, булеварди, паркове, градски градини, пешеходни зони, площади, детски площадки и др. От 2018 г. Столична община и МВР имат интегрирана  автоматизирана система за сигурност.

Една от най-важните задачи, когато говорим за сигурност в града, е разширяване на системата за видеонаблюдение, заяви кметът Фандъкова. Столичната община има най-голямата интегрирана система за видеонаблюдение в страната, създадена през 2018 г., каза кметът. Тя припомни, че през последните години Столичната община не е спирала да разширява системата, което е наложило разширяване на помещенията и центъра за видеонаблюдение. Старата зала вече се използва за разполагане на сървърите, чиито брой е нараснал, обясни Фандъкова.

В оперативния център може да се наблюдава сигнала от около 4500 камери на Дирекция „Сигурност“ на общината, на градския транспорт, системата за управление на трафика, включително камерите в превозните средства. В СДВР могат да наблюдават сигнала от всички общински камери, като 3800 е броят на камерите на дирекция „Сигурност“, която е на пряко подчинение на кмета Фандъкова. Камерите са разположени по възлови места в града – пешеходни зони, паркове, подлези, ключови кръстовища, улици и булеварди.

Столичният кмет припомни, че днес започна изграждането на система за видеонаблюдение в село Казичене, второто село след Лозен в район „Панчарево“, в която Столичната община изгражда видеонаблюдение. Това е част от нашата стратегия да обхванем периферните райони, които са доста рискови, каза кметът. Тя отчете, че 100% от пространствата около училищата в града са включени в системата за видеонаблюдение, както и 85 % от детските градини.