Опашки от желаещи за ваксини и сертификати се извиха пред столичните болници

opashka-za-vaksinacii
Снимка: УМБАЛ "Св. Анна"

Новите мерки срещу разпространението на COVID-19 предизвикаха опашки пред пунктовете за ваксинация и пред лабораториите в страната.

За сериозен наплив съобщиха от столичната болница „Св. Анна”. От сутринта до 12:00 часа са ваксинирани повече от 1000 души, а опашката не намалява. 

Пунктът разполага с всички видове ваксини.

„Имаме 160 легла за COVID болни, това е 33% от капацитета болницата. Вече над 35% от пациентите ни са болни от COVID, това наложи в стаи с по 3 легла да добавим по още едно”, обясни пред NOVA Антон Луков, пиар на болницата.

Той припомня, че възрастните хора над 60 години са с предимство за ваксиниране дори без „зелен” коридор. Във Ваксинационния център поставят и трета игла от Pfizer. Центърът работи от 08:00 ч. до 20:00 ч. всеки ден, включително събота и неделя.

В имунизационният център на УМБАЛСМ „Пирогов“, който е разкрит в медицинския център към болницата, ваксинационните екипи са увеличени. От 8:30 до 11 часа тази сутрин са направени 145 ваксинации, като 80 са с ваксината на „Янсен“. В момента има около 50 желаещи да получат ваксина срещу коронавирусна инфекция.

Имунизационният център в МЦ „Н.И.Пирогов“ също разполага с достатъчно количество от всички ваксини

Според подписаната от здравния министър д-р СТойчо Кацаров заповед, която влиза в сила от 21 октомври, почти всички дейности на закрито се преустановяват, ако работещите или присъстващите нямат сертификат за ваксинация, преболедуване или резултат от PCR или антигенен тест.

Пред една от големите лаборатории за изследвания и ваксинации в София също има сериозна опашка. Много от чакащите обаче са изпратени за тестове, защото имат симптоми на болестта.

От лабораторията съобщиха, че от сутринта до обяд са поставили 30 ваксини. Направени са и около 2300 антигенни и още толкова PCR теста.

Наплив на хора от сутринта има пред „Александровска“ болница, пред „Света Анна“, пред „Пирогов“ и пред УМБАЛ „Свети Иван Рилски“.

Припомняме, че според сега действащите правила дори днес да си изкарате сертификат, той става валиден след 14 дни.