Опашки за ваксини в София. Откриват нови пунктове

Стотици се наредиха на опашки пред ваксинационните пунктове в София, за да могат да получат сертификат.

Днес, 21 октомври, след 11.30 ч. започна работа изнесен пункт за ваксинация на открито в пространството до пилоните на НДК. Пунктът се организира от екип на дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Създава се организация тази събота и неделя, 23 и 24 октомври,  да работят и пунктовете на метрото при станция „НДК“ и при връзката между “Орлов мост” и СУ “Кл. Охридски” и др. В делничните дни ваксинация продължава да се извършва освен в двете метростанции и в седем ДКЦ-та – 8. ДКЦ, 11. ДКЦ, 12. ДКЦ, 13. ДКЦ, 18. ДКЦ, 20. ДКЦ, 24. ДКЦ. В ДКЦ-та.

Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община https://call.sofia.bg/ е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

„Имаме доставени до момента близо 7 милиона дози ваксини, като 2,7 милиона са поставените дози“, каза пред БНР изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов.

„В страната има достатъчно налични ваксини и от четирите разрешени у нас.

Има достатъчно количества и от еднодозовата на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) – те са близо 200 хиляди дози налични в страната в момента, а днес се очакват още 190 хиляди дози“, каза той по повод проявения вчера повишен интерес към нея.

Ваксините се съхраняват много добре, а количествата заявени за еднодозовата ваксина са общо 2 милиона, като те ще дойдат до края на годината, поясни още Кирилов. Чакат се още и от другите РНК ваксини, ще има възможност да бъдем гъвкави с оглед на ситуацията, посочи той.

Хората с първа доза „Астра Зенека“ могат да завършат ваксинационния си цикъл с РНК – ваксина и те да получат сертификат, поясни още пред БНР Кирилов.