Омбудсманът: От 130 проверени абонатни станции в София в 90 от тях уредите за измерване са с изтекъл срок

parno-otoplenie
Снимка: pixabay

„Сезирах Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор с искане за проверка на абонатните станции в София, тъй като имам доста жалби и въпроси от страна на потребителите – дали измервателните уреди в тези станции дават реални показания за измерването“. Това каза в предаването „Неделя 150“ по БНР омбудсманът Диана Ковачева.

Тя информира, че в петък е получила отговор от агенцията, която по нейно искане е направила надзорна проверка на част от уредите и средствата за търговско измерване, които се намират на входа на абонатните станции. Проверката е с ключово значение, защото там започва разпределението между потребителите в дадена жилищна сграда. 

„В София има 17 500 абонатни станции, проверени са 130, а за 90 от тях е установено, че е изтекъл срокът на валидност на тези уреди, които измерват. Това е административно нарушение, от агенцията са издали задължителни предписания, но аз изпратих препоръка към „Топлофикация София“ с изискването тези измервателни уреди да бъдат проверени и актуализирани, за да дават верни показания“, подчерта омбудсманът.