Ограничават двойно посетителите на нощните заведения

night-club-covid
Снимка: Pixabay

В дискотеките, пиано баровете, баровете и други нощни заведения на открито и закрито вече ще има двойно по-голямо разстояние между посетителите, каза днес здравният министър проф. Костадин Ангелов след среща с представители на Българска асоциацията на заведенията и Сдружение на заведенията в България. Такава заповед ще бъде публикувана днес.

Ако досега е била разрешено да има един човек на квадратен метър, с новите разпоредби, ще има човек на два квадратни метра. От асоциацията на заведенията коментираха, че собствениците ще контролират това да се спазва, като държавата също ще проверява. Те са на мнение, че нарушенията идват от самите клиенти, които не се съобразяват с разпоредбите. Във вторник ще има среща на собствениците на заведения по темата.

Браншът ни не би издържал още едно затваряне. Това каза на брифинг председателят на УС на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов. „Затова сме готови на всякакви компромиси. Важно е да работим. Виждате какво се случва в Европа. За съжаление, нашите колеги там са затворени за неясно колко време“, допълни той.

Според Алибегов причината броя на новозаразени с коронавирус да се покачва не е в това че заведенията работят, като посочи, че ако се налага, другата седмица ще бъдат предложени и нови мерки.

Ако постигнем 80-90 % спазване на новите мерки за заведенията, значи сме постигнали резултат. Намаляваме капацитета и посещаемостта на заведения наполовина. Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов.

Здравният министър обясни, че целта на нововъведените такива не е да ограничи хората от една компания, а контакта между отделните групи хора в заведенията.

„Една компания идва заедно, тръгва си заедно, стоят на една и съща маса. Нашата цел е да няма смесване между компаниите, да има по-голямо разстояние”, каза проф. Ангелов. Той подчерта, че контролът ще бъде затегнат:

Важното е по-голямата част от хората да спазват мерките, да спрем поне пътя на заразата. Всички сигнали стигат до нас. Качвайте сигнали, тагвайте РЗИ. Нека сме активно гражданско общество и то да подава сигнали, посочи здравният министър. „Нямаме за цел да затваряме държавата, това няма да доведе до нищо хубаво“, допълни той.