Оголен кабел на шахта уби 16-годишното момче в София

16-годишно момче загина след токов удар на бул. „Иван Гешов“ в София вчера.

Шахтата е на тротоар след пешеходна пътека, която води към няколко болници на булевард „Иван Гешов“. През нея постоянно минават пешеходци. Малко преди 13.00 ч. на обяд охраната на една от болниците забелязва припаднал младеж около шахтата.

„Видях, когато вече се бяха струпали хората и му правеха изкуствено дишане. Някаква оттечка токове е имало там. Колко е вярно, не знам“.

Линейката дошла за 3 минути. Закарали момчето във Военно-медицинската академия. Медиците го реанимирали около 30 минути, но не успели да го спасят. Екипът на „по света и у нас“ срещна братовчед му около шахтата.

„Хванал го е ей тука тока. Има някакъв кабел, който е оголен. Каза човекът, който е там в будката, че са дошли от ЧЕЗ и кабелът вече е скрит. И всичко е свършило“, коментира той.

От ЧЕЗ съобщиха за БНТ, че шахтата не е тяхна собственост, а преминаващият през нея кабел е собственост на обекта, който захранва.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, със своя заповед, определи комисия от експерти на Министерството на здравеопазването, която да извърши оглед на мястото на трагичния инцидент, при който 16-годишно дете от София почина в следствие на токов удар.

Тъй като в публичното пространство бяха изнесени твърдения, че шахтата, по която е протичал ток, обслужва УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, комисията има за задача да установи обстоятелствата и да изготви доклад до края на днешния ден, 15 февруари.

Здравният министър изпрати писмо и до д-р Антон Петков, изпълнителен директор на болница „Св. Иван Рилски“, с което изисква, също в рамките на днешния ден, от лечебното заведение да предоставят на министерството цялата известна им информация по случая.

Пред БНТ заместник-кметът на район „Триадица“ Христо Вълчанов заяви, че най-вероятно става въпрос за оставен оголен кабел в шахта, където е станал инцидентът.

„Това са само предположения, води се разследване“, уточни Вълчанов.

„Общината трябва да следи за нередности, но ние не можем да сме навсякъде. Това по никакъв начин не е оправдание, готови сме да съдействаме на органите на реда. Злополучният кабел води до търговски обект, който се намира на територията на болницата“, каза още Вълчанов. Той бе категоричен, че един от кабелите няма разрешение, защото той се намира на територията на болницата и обясни, че шахтите в района се поддържат от енергоразпределителни дружества. Вълчанов добави, че главният архитект на общината отговаря за поставянето и въвеждането в експлоатация на павилионите.