Обявиха датите за матурите. Не се препоръчва провеждането на абитуриентски балове

abiturientski-balove

Държавните зрелостни изпити ще се проведат на 1 и 3 юни, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Матурите и националното външно оценяване ще се проведат в по-големи зали, с по-малко квестори. Няма да има струпване на ученици, учители и родители.

Лятото ще се проведат присъствено или частично присъствено част дейностите за тези ученици, които не са били включени в електронното обучение или са били неефективно включени.

Няма да има проблем за зрелостниците, кандидатстващи във висшите училища в страната и в чужбина, увери министър Вълчев.

Изпитите на седмокласниците ще се състоят на 15 юни – по БЕЛ и на 17 юни – по математика. Нито едно училище не е предвидило изпитът по чужд език да е балообразуващ, затова той няма да се провежда.

По български език и литература няма да се включват въпроси най-общо свързани със сложно съставно и сложно смесено изречение, както и „Бай Ганьо пътува“ на Алеко Константинов, „Неразделни“ на Пенчо Славейков, „Заточеници“ на Пейо Яворов, „По жътва“ на Елин Пелин и „По жицата“ на Йордан Йовков. По математика няма да се включват задачи, свързани с неравенства.

При провеждането и на матурите, и на изпитите за седмокласниците в стаите ще се допускат около 10 ученици, които ще бъдат пазени само от един квестор, каза министърът. 

НВО след 4-ти и 10-ти клас няма да се провежда.

Красимир Вълчев посочи още, че ще се направи диагностика следващата учебна година, като това няма да има характер на НВО, няма да бъде за всички училища и ученици, а малка извадка, няма да се пишат оценки в удостоверенията и няма да се оценяват училища и учители въз основа на тази диагностика.

Необходима е такава диагноститка, тъй като това са първите випуски, които завършват по новите учебни програми, изтъкна образователният министър.

Една такава диагностика е възможна за нас и да „пробираме“ по-различни формати на провеждането на изпити, на по-различна организация на провеждането на изпита, включително и провеждане на изпита в електронна среда, заяви той.

Министър Вълчев каза, че рискът за детските градини е голям. Нашите проучвания, непредставителни, показват, че между 30 и 40% биха си пуснали децата, ако се отворят детските градини, но считаме, че тези мерки за момежта не бива да се променят. Решението на въпроса е предмет на ежеседмичен анализ, продължи той.

Провеждането на абитуриентски балове не се препоръчва на този етап.

Преди изпитите на учениците, които са под карантина има възможност да се правят PCR тестове.

Възможно е малко удължаване на сесиите в университетите.