Общински съветник: Заплащане за време, годишна карта на разсрочено плащане, безплатен транспорт за учащи, възстановяване на нощния транспорт

автобуси-до-витоша

Заплащане за време, годишна карта на разсрочено плащане, безплатен транспорт за учащи, възстановяване на нощния транспорт и преференции за редовните ползватели на градския транспорт, за сметка на случайно пътуващите. Това предвижда предложението за новата тарифна политика за градския транспорт в София, която бе представена от общинския съветник от „Демократична България“ Симеон Ставрев. 

Предложението предвижда тарифната политика да бъде значително опростена, като се премахнат слабо търсените карти и се облекчи възможността за купуване на целогодишни карти.

Основен акцент е напълно безплатният градски транспорт, ученици и студенти. Те ще бъдат издавани служебно и ще обхване 210 хиляди души. По този начин ще може да се оползотвори субсидията от държавния бюджет, която в момента 17 милиона лева. При реализиране на проекта в Центъра за градска мобилност ще влязат 37 милиона лева.

“Идеята се базира на европейскикте практики и проучвания, и цели младите да привикнат с този вид транспорт, който да се превърне в основен избор на транспорт за цял живот. От друга страна те и са една от най-мобилните столичани”, каза Чаушев.

Част от допълнителния ресурс 20 милиона лева ще бъде използван за възстановяване на нощния транспорт, а друга част – за подобряване на транспорта до Студентски град.

Запазва се сегашният билет от 1,60 лв., който ще се превърне в билет за 30 минути. Въвежда се билет за 2,40 лв., който ще важи за всички видове градски транспорт в рамките на 60 минути. Данните показват, че за 1 час е възможно с прекачвания да се стигне до която и да е точка на града.

Дневната карта от 4 лв. се запазва, като се въвежда и 24-часова карта за 6 лв., която ще включва и нощния транспорт. Предвижда се и седмична карта за 20 лева. “Ако през седмицата всеки ден се пътува за по 4 лв., то събота и неделя ще излизат безплатни”, каза Ставрев.

Основна промяна се въвежда и в плащането на годишната карта за цялата мрежа. Според предложението тя ще може да се плаща разсрочено – 150 лв. за първите три месеца, 120 лева за вторите три месеца и 100 за останалите 6 месеца. Така на практика тя ще изпълнява и ролята на тримесечна и шестмесечна карта.