Общински съветници предлагат глобата за неправилно паркиране от 60 лева да стане 105 лева

бмв-на-божков

В Столичния общински съвет се обсъжда ново, драстично поскъпване на глобите за неправилно паркиране, съобщи Нова телевизия. Част от общинските съветници настояват от 60 лева, вдигането на автомобил с „паяк” да стане 105 лева. Обосновават се с това, че разходите на Центъра за градска мобилност били „твърде високи“.

По данни на NOVA, става въпрос за вдигане на цената за „паяк“ от 60 на 105 лева, като мотивът за това са повишените разходи на Центъра за градска мобилност. При поставяне на скоба се очаква цената да стане от 30 на 50 лева за провинение.

„За репатриране с техническо средство тип „паяк” се заплащат 60 лева от гражданите. Реалните разходи по разчети на ЦГМ са 105 лева”, обяснява Виктор Чаушев, външен експерт към Столичния общински съвет.

Цената за престой на наказателния паркинг няма да се променя. Тя остава 2 лева за всеки започнат час за лек автомобил и 3 лева за микробус.

Част от общинските съветници не са съгласни с предложението за скок на цените. „Не е обосновано докрай. На практика в момента от ЦГМ имаме информация относно разходите, които са направили по цялостната си дейност по репатриране. Включително и ремонти на улици”, коментира Зафир Зарков – общински съветник в Столичния общински съвет.

До седмица от Центъра трябва да предоставят информация колко струва дейността им по репатриране, за да продължи обсъждането в Съвета за това дали се налага повишаване на таксите.

„Цената трябва да се аргументира”, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.