Общината подменя 220 табла за градския транспорт

електронни-табла
Снимка: Транспорт за София

Нови 220 електронни информационни табла с 4G сим карта ще бъдат поставени на спирки на обществения градския транспорт на територията на Столична община. Днес бе монтирано първото табло на спирка “Национална опера” на бул. “Княз Александър Дондуков”.

Зам.-кметът по траснпорта Евгени Курсев присъства на монтирането на първото ново устройтво на спирката на ул. „Княз Александър Дондуков“. Проектът е за 978 хил. лева, като по думите на Крусев едно табло струва около 5 хил. лева, като в парите е включен и монтажът.

Новите 220 електронни информационни табла са част от проект „Интегриран столичен градски транспорт- фаза II“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. С монтирането им, повече от половината от спирките на обществения градски транспорт на територията на Столична община, ще бъдат оборудвани с електронни информационни табла от нов тип. Основно предимство на таблата е възможността за изписване на час, температура, както и допълнителна информация, подадена от диспечер в полза на гражданите например информация за задръствания, затворени улици, аварии и промени в маршрута на градския транспорт. Всички електронни информационни табла ще бъдат оборудвани с устройства за гласово оповестяване.
До началото на месец декември 2018 г. новите 220 табла ще бъдат поставени. Изпълнител е ДЗЗД „Проджект Новатроник София“, който ще поддържа системата и ще отстранява евентуални проблеми.

Общината планира и да постави камери за видеонанлюдение на спирките от градкия транспорт, като първият обект от проекта ще е по маршрута на трамвайната линия 5. Ремонтът на трасето трябваше да започне напролет, но ще се забави, защото фирмата „Джи пи груп“ се отказа от спечелената поръчка за него. Вчера пък главният архитект на София Здравко Здравков съобщи, че общината прави корекции в проекта.