Общинарите ще обжалват решение на съда, което отменя ограниченията за използването на фойерверки

zarya-nova-godina

Ще обжалваме решението на съда, който на първа инстанция отмени въведените от нас ограничения за използването на фойерверки. Това, което се случва, го няма никъде в Европа -да се гърмят бомбички, пиратки и най-различни пиротехнически средства под прозорците на хората. Това съобщи днес пред журналисти в Столичния общински съвет (СОС) неговият председател Георги Георгиев. 

Той припомни, че преди близо една година СОС прие правила, с които се въвежда строг контрол при употребата на пиротехнически средства. Забранихме изцяло използването им в междублоковите пространства, в близост до болници, училища и детски градини, каза Георгиев. Той припомни, че битката срещу шума от фойерверките в София започна, след като 17 хиляди софиянци поискаха от СОС с петиция ограничаването на използването на пиротехнически средства. Проведени бяха много дискусии, включително и с представители на бранша и бяха регламентирани местата за използването на пиротехника, като не сме забранили, а сме ограничили използването ѝ, подчерта председателят на СОС. Той изтъкна, че в София има над 5 хиляди деца от аутистичния спектър, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и малки деца, домашни любимци и бездомни животни, които истински страдат от безразборната употреба на пиротехнически средства.

Съдът отмени забраната за фойерверки, въведен от Столична община

В наредбата ясно е посочено кой какво контролира, няма неяснота според нас. Критикуват ни, че сме добавили общинските органи да могат да разрешават използването на пиротехнически средства. Според Георгиев няма районно полицейско управление в София през последните пет години, което да е извършило проверка за начина на използване на пиротехнически средства и причината е, че няма законова разпоредба, която да ограничава по някакъв начин употребата на пиротехнически средства. Председателят на СОС припомни, че с промените в наредбата бяха въведени изисквания за предварително разрешение от районната администрация, обявяване на сайта, за да могат роднините и близките на уязвимите граждани да вземат мерки. „Озадачен съм защо в 21 век трябва да водим такъв цивилизационен дебат“, каза още Георги Георгиев. 

БТА припомня, че промените в Наредбата за обществения ред, с които се ограничава използването на пиротехника на територията на Столична община, влязоха в сила на 1 март тази година. Според приетите от СОС промени, фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 могат да се използват само на Нова година до 2:00 ч. на 1 януари или след предварително подадена заявка и разрешение от районната администрация. Глобите за нарушителите са от 500 до 2000 лв. за физически лица, а за юридически лица – от 3000 до 10 000 лв. 

Решение на Административен съд- София град от 1 ноември определя част от текстовете в наредбата на СОС за нищожни, тъй като в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия е посочено, че МВР има правомощията да издава разрешителните за употреба на тези изделия, както и да следи за опазването на обществения ред. Законът за МВР, както и законът за пиротехническите изделия не упълномощават кметовете на райони и районните администрации като санкционен и контролиращ орган по отношение на употребата на подобни изделия, става ясно от мотивите на съда.