Общо 7730 акта са съставени на нередовни пътници в градския транспорт за четири месеца

validator-za-gradski-transport

Общо 7730 акта са съставени на нередовни пътници в градския транспорт за четири месеца, съобщава зам.-кметът по транспорта Дончо Барбалов на страницата си във Фейсбук.

Нередовните пътници в столичния градски транспорт, които при проверка от контрольор откажат да платят на място билет (глоба) от 40 лв., получават акт за установяване на административно нарушение, на стойност 50 лв.

За миналата 2022 г. в София нередовни пътници са платили общо 34 632 билета по 40 лв., сочи справка на Центъра за градска мобилност, информира зам.-кметът. От началото на настоящата година такава глоба са платили 13 156 пътници. Отделно от тези санкции, през първите четири месеца на тази година са съставени общо 7730 акта за установяване на административно нарушение.

През цялата 2022 г. са съставени 20 085 акта. От тях 6604 броя са платени в 7-дневен срок. Останалите подлежат на принудително събиране.

Общият брой на контрольорите в градския транспорт към момента е 172 души. Те са разпределени в 84 работни екипа.

В столичния градски транспорт от миналата година се въведоха поетапно нови, електронни превозни документи. Те дават възможност за по-икономично и удобно пътуване.