Йорданка Фандъкова: Обсъждаме затваряне на нощните заведения в София

night-club-covid
Снимка: Pixabay

Обсъждаме с колегите временното затваряне на нощните заведения. Днес имаме събиране на общинския щаб заедно с директора на столичната РЗИ и ще обсъдим този въпрос. Това го направиха много градове в червената зона в България. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова пред в NOVA.

„Следим какво става и в европейските градове. Знаете, че там има и по-сериозни мерки като вечерен час, ще обсъждаме и това. Ако се окаже ефективна мярката със затварянето на нощните заведения, мисля, че вечерен час няма да е нужен. Обсъждат се всички познати мерки, за да намалим събирането на хората и то при спазване на дистанция“, добави тя.

Българският лекарски съюз настоява да се засилят мерките срещу разпространението на коронавируса вместо да се спира плановата дейност на болниците. Това се казва в позиция на организацията, изпратена до медиите. Допълват, че медиците са на ръба на психическото и физическото си изтощение на фона на това, че се увеличават случаите на зараза сред тях, а 21 медици вече са загубили живота си.

Съюзът не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена, посочват от организацията, но призовават да се затворят нощните заведения и да има ресдтрикции за спортните събития, където не може да се контролира и гарантира спазването на предпазните мерки.