Обсъждат отпадане на екостикерите за автомобилите

orosyavane-na-ulici
Снимка: Столична община

Едва пет месеца след въвеждането на екостикерите за колите – вече се обсъжда те да отпадна, съобщи NOVA. Според депутати от четворната коалиция и омбудсмана Диана Ковачева  влиянието им върху чистотата на въздуха е спорно. В същото време – скоро всеки уред в пункт за технически прегледи ще бъде свързан автоматично с автомобилната администрация.

Целта на връзката между пунктовете и системите на Автомобилна администрация е да се сложи край на манипулациите при прегледите на автомобилите. До края на януари системите трябва да са свързани и да започнат работа.

Колкото до екотикерите – от „Демократична България” са изпратили запитване до транспортния министър за ефекта от въвеждането им. Ако от юли до сега няма подобрение в качеството на въздуха, настояват да отпаднат.

„Поискал съм тези екостикери да отпаднат, защото са дадени над 2 милиарда лева в България за електронно правителство и при това положение е абсолютно несериозно да се слага еко стикер. Представете си голяма автомобилна компания, тя определя своите еко категории и на този фон българската администрация ги променя и изменя. Това звучи също неадекватно”, коментира Мартин Димитров от „Демократична България”.

Транспортният министър Николай Събев трябва да отговори дали екостикерите са ефективни в първия парламентарен контрол за тази година – 7 януари.