Обсъждат нови мерки в София. Президентът и премиерът под карантина

Обсъждат мерките срещу разпространението на COVID-19 в София. Още в сряда ще бъде свикан Областен съвет, на който ще се реши дали да бъдат въведени нови противоепидемични мерки. Това съобщи д-р Данчо Пенчев, директор на Столичната РЗИ.

По отношение на карантината на политиците, участвали в КСНС при президента той подчерта: „Правилата важат за абсолютно всички. Нормативната база е ясна – положителният подава информация за лицата, с които е бил контактен – тези от първи ред. Това са тези, които трябва да бъдат поставени в изолация“. 

Президентът Румен Радев и премиерът Кирил Петков обявиха, че ще се самоизолират заради контакта си с председателя на парламента Николай Минчев, който се оказа заразен с COVID-19. Тримата бяха част от присъстващите на вчерашния консултативен съвет по национална сигурност.

На събирането, продължило над 5 часа, присъстваха също лидерите на парламентарно представените партии, министри, депутати и експерти. По-късно днес се чака решение на столичната регионална здравна инспекция дали всички участвали на КСНС трябва да са под карантина и за какъв период. Тогава ще стане ясно и какви планирани прояви ще се отложат или отменят.