Обмислят обявяване на грипна ваканция за учениците

училищен-автобус-община-бургас
Училищен автобус. Снимка: Община Бургас

Заради увеличаващия се брой заболели преподаватели и учители, ще трябва да има грипна ваканция. Това предупреди проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Случаите на грип и остри респираторни заболявания ще нарастват през януари 2023 г., а също и през февруари поради ниските температури, способстващи предаването на вируса, заради събирането на хора на закрито.

Очаква се по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години. В момента ковид в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система, каза проф. Христова по БНТ.

С всеки изминал ден процентът на отсъстващи, болни ученици става все по-голям, каза Диян Стаматов, директор на 119  СУ „Михаил Арнаудов“. Правилният вариант при повишена грипна заболеваемост на деца и ученици е обявяване на грипна ваканция. 

“С настоящия темп на увеличаване на отсъстващи ученици, подготовката на обществото, родителите, учителите и учениците е към регионално преминаване към извънредна грипна ваканция. При достигане на 30% отсъствие на ученици в район/община”, посочи той.

По думите му обаче онлайн обучение не е вариант при висока заболеваемост на учители и ученици. “Това би довело до още по-силно дискредитиране на онлайн обучението, заради отсъствие на учители и ученици. Грипът е заболяване. Временно. Най-доброто за по-бързо преодоляване на пика му е с временна 5-10-дневна ваканция, с наваксване на пропуснатия материал след това чрез преструктуриране на теми, а не с отучване”, посочи още Стаматов.

По думите му форматът онлайн е уместен при продължително прекъсване на учебния процес, при продължителни ниски температури, при много сняг.

“Грипната ваканция е по-добрата форма при наближаващия ни пик на грипа, за който обществото да се подготви. Нагласата към този вариант е уместна, за доброто здраве на всички”, обобщи той.