Областният управител: Няма да местят паметника на съветската армия тази година 

pametnik-na-savetskata-armia-mocha

Областният управител на София изпрати до медиите официална позиция за преместването на Паметника на Съветската армия в столицата. Според Вяра Тодева липсват много допълнителни експертни оценки и анализи, за да може да бъде преместен монументът. Не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите – данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането. 

След искане, изпратено към Столична община, е станало ясно, че необходимите книжа не са открити в архива на направление „Архитектура и градоустройство“, както и че има допустима процедура по възстановяването им. Областната управа на София е предприела необходимите действия за възстановяване на проектната документация, но не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година. 

Левицата ще брани с палатки паметника на съветската армия

Вяра Тодева изброи и проблемите, които администрацията среща към момента. „От отговора на Националната галерия става ясно, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи. Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект“, се казва в текста.

Липсвала и документация за точния диаметър и тегло на част от орнаментите на паметника. Документите за това би трябвало да са в Столичната община, но след проверка не са открити. Предстои процедура по възстановяването им.

„Обърнато е и внимание на издадената заповед на главния архитект на столицата от март тази година за премахването на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника, както и ограничаването на достъпа до обекта“, казват още от областната управа.