Областният управител на София поиска да бъдат осигурени средства за реставрация на фигурите и барелефите от Паметника на Съветската армия

pametnik-na-savetskata-armia

Областният управител на София Вяра Тодева поиска да бъдат осигурени средства за реставрация и консервация на фигурите и барелефите от Паметника на Съветската армия, съобщиха от областната управа, цитирано от БТА.

Вяра Тодева е изпратила писмо до служебния премиер Димитър Главчев, в което е поискала увеличение на максималния размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от областната администрация на област София през 2024 година. Причината – провелата се пазарна консултация за определяне на прогнозната стойност на обществената поръчка за реставрация на фигурите от монумент „Паметник на Съветската армия”, разположен в „Княжеската градина“.

Съгласно полученото индикативно ценово предложение, необходимата сума за предстоящите дейности възлиза на 2,548 млн. лв., в т.ч. с включени 10% непредвидени разходи, става известно от съобщението на областния управител.

От писмото до служебния премиер става известно, че за 2024 година областната управа се надява да бъдат осигурени допълнително 509 520 лева, а през 2025 година – 2 038 480 лева. 

Вяра Тодева е внесла и идеен проект в Министерство на културата за разположението на фигурите и барелефите от паметника в Музея на социалистическото изкуство. Внасянето на проекта е последваща стъпка в изпълнение на решението на Столичния общински съвет от 9 март 2023 година.