Областният управител на София върна решенията на Столичния общински съвет за именуване на пространства в знак на солидарност с Украйна

stolichen-obstinski-savet

Областния управител на София Иван Кючуков издаде заповеди във връзка с осигуряване спазването на законност на територията на областта и упражняването на контрол за законосъобразност на актовете и действията на органите на местно самоуправление и местна администрация, съобщиха от областната управа. 

С тези заповеди той връща решенията на Столичния общински съвет (СОС) за даване на разрешения за издигане знамето на Украйна на административната сграда на Столична община на ул. „Московска“ 33 до прекратяване на войната и наименуване озелененото пространство между бул. „Драган Цанков“, ул. „Незабравка“ и ул. „Никола Мирчев“ в район „Изгрев“ с името алея „Героите на Украйна“, както и наименуване на безименно озеленено пространство между бул. “Драган Цанков“, ул. „Латинка“, ул. „Константин Щъркелов“ и ул. „Фредерик Жолио Кюри“ с името площад „Борис Немцов“, се посочва в съобщението на областната администрация на София. 

Решението е взето съгласно правомощията на областния управител, на база описаното в закона и стотиците сигнали на граждани постъпили в Областна администрация на област София, се казва в съобщението. От извършен преглед на законосъобразността се е установило, че са допуснати съществени нарушения на материалноправните разпоредби на законите, които водят до цялостно опорочаване на въпросните актове на Столичния общински съвет, казват още от управата. 

Две емблематични места в София сменят имената си в знак на солидарност с Украйна. Това решиха общинските съветници на заседанието си на 7-и април.

Пространството пред посолството на Руската федерация ще носи името „Героите на Украйна“.  Предложението на общинските съветници от ГЕРБ-СДС беше прието с 32 гласа „ЗА“ и 16 „против“. 

Карето между бул. „Драган Цанков“ и улиците „Латинка“, „Константин Щъркелов“ и „Ф. Ж. Кюри“ пък ще бъде наречено на името на руския опозиционер, убит в центъра на Москва, Борис Немцов. Предложението бе гласувано с 33 гласа „ЗА“, 12 „против“ и двама „въздържали се“.