Инж. Братоев: Обилните валежи, които напълниха река Перловска, най-вероятно са причината за аварията в метрото

Обилните валежи, които напълниха река Перловска, най-вероятно са причината за аварията в метрото. Това заяви шефът на „Метрополитен“ Стоян Братоев пред БНТ.

Според Братоев тъй като трасето е в гаранция ремонтните дейности ще бъдат за сметка на строителя. Той не можа да каже дали става въпрос за проектантска грешка.

„В близост се намира Перловската река, тя провокира веднъж строителството, най-вероятно аварията е от обилната вода при големите валежи“, коменитра Братоев.

Той обаче не казва с точност причината за аварията, а ще се чака становището на експертите. Братоев не се ангажира със срок кога ще бъде възстановено движението до „Хаджи Димитър“. Шефът на „Метропоитен“ заяви, че обектът е в гаранция и общината няма да покрива никаква разходи.

„Не може да кажем колко ще струва, защото не ни интересува“, отсече Братоев. Той изтъкна, че сега предстои демонтиране на релсите, траверсите и трябва да се премахне пътния бетон.

Според “Спаси София” става въпрос за сериозна авария – релсовият път се е надигнал от преминаващата под тунела река и се очаква  влаковете да не се движат поне седмица.Според организацията това е поредното „некадърно строителство“ въпреки инвестицията от близо 1 млрд. лева.

Метрото в участъка от „Тетрална“ до „Хаджи Димитър“ бе блокирано снощи след 18 часа.