Няма да се плащат неустойки за некачествения ремонт на Ларгото

largoto-antichna-serdica-sofia

МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА Е ПРОПУСНАЛО ДА ОБЖАЛВА

От БСП призоваха премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на министъра на културата Боил Банов, тъй като Министерството на културата е пропуснало последния срок за обжалване на трета инстанция на съдебното решение, че няма основание за искана неустойка от фирмата – изпълнител на реконструкцията на Ларгото, заради забавяне на дейностите.

ЛАРГОТО СЕ РАЗПАДА

Става въпрос за решение на Софийския апелативен съд, което потвърждава изцяло това на Софийския градски съд, т.е. се отхвърля искане на министерството за неустойки от ДЗЗД „Антична Сердика“ в размер на 754 хил. лева за изпълнението на част от едноименния проект. От определение на Върховния касационен съд се разбира, че министерството е пропуснало срока за обжалване на последна инстанция, макар през пролетта ГЕРБ да даде такава заявка. Това значи, че ведомството не само няма да получи неустойка, но и ще трябва да плати над 73 хил. лв. разноски.

anticna-serdica-largo-sofia


За делото се разбра в началото на т.г., след като тогавашният депутат от БСП и журналист Елена Йончева пусна записи как според нея през 2016 г. като зам.-министър на културата Боил Банов ощетява държавата с поне 700 хил. лв., като опрощава неустойка на фирмата – строител на Ларгото

ПРЕДЯВЯВАТ СЪДЕБЕН ИСК СРЕЩУ ФИРМАТА, ИЗПЪЛНИТЕЛ НА СЪДЕБНИ ДЕЙНОСТИ ПО ЛАРГОТО