Няколко ремонта променят движението в София от утре

rabotni-fugi

С началото на летните ремонти в София, движението в някои части от столицата ще бъде затруднено през следващите месеци.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова написа в социалните мрежи за първите такива започващи от утре:

Започваме 3 обекта от строителната ни програма за тази година:

От утре, 8 май, продължаваме с изграждането на бул. „Тодор Каблешков“ – вторият етап включва северното платно между бул. „България“ и ул. „Луи Айер“. Започваме работа в участъка от бул. „България“ до ул. „Костенски водопад“ с изграждане на топлофикационен колектор, бордюри, нова асфалтова настилка и велоалея. Движението ще е двупосочно в южното платно, което изградихме миналата година.

Ще има промяна в режима на светофарните уредби на три от кръстовищета. Две спирки на на автобус 204 ще бъдат преместени успоредно на сегашното си място, но в активното платно за движение – „Костенски Водопад“ и „Измирлиев“.

От 10 май продължава основният ремонт на ул. „Цар Иван Шишман“ с подмяна на канализацията, водопровода и магистрален топлопровод. При първия етап „Топлофикация София“ започва работа от ул. „Аксаков“ до ул. „Иван Вазов“, а Софийска вода“ – на кръстовището с ул. „Гурко“, което ще е затворено за 3 седмици. Голямото затруднение на строителство, което се отразява на сроковете, идва от факта, че в тясната ул. „Шишман“ каналът, водопроводът и топлопроводът са разположени един над друг на различна дълбочина. Най-ниско, на 4,5-5 м дълбочина, е канализационният колектор, строен през 1902 г., над него са водопроводите от 1911 г. и над тях, на 1,5 м дълбочина – топлопроводите, изграждани в средата на миналия век.

Именно за да се гарантира безопасността на работниците, които ще работят под тръбите за гореща вода, се налага спирането на топлата вода на 179 абонатни станции за 5 месеца. Миналата година „Топлофикация София“ монтира допълнителни спирателни съоръжения, които ще позволят топлата вода на 52 от сградите да бъде възстановена през юли. Зам.-кметът по строителство инж. Джоргов координира графиците на двете дружества, така че да се работи паралелно, а контролът от страна на екипа на общината ще е постоянен.

За сигнали и допълнителна информация разкриваме специален телефон и мейл – 02 9377 240 и remonti@sofia.bg.

През септември ще започне изграждането на новите настилки на ул. „Шишман“, която е предвидена за споделено движение с ограничение на скоростта на автомобилите до 20 км/ч. При разговорите с живущите и бизнеса се появиха притеснения за поставянето на декове и маси на открито след реконструкцията – затова въпросът дали ще има и къде ще бъдат разположени, ще решаваме заедно с гражданите.

На 12 май започваме втория етап от основния ремонт на ул. „Николай Коперник“ в район „Слатина“. Тази година ще работим в участъка между бул. „Шипченски проход“ и ул. „Гео Милев“, в който ще подменим цялата подземна инфраструктура, ще изградим нови пътни платна, тротоари и осветление. За времето на ремонта автобус №72 ще минава по ул. „Коста Лулчев“ до крайната си спирка при хотел „Плиска“.