НСО и полиция с изявления след извеждането на протестиращите от сградата на Народното събрание

izvezdane-na-protestirasti

Около 18 часа снощи, служители на охраната на Народното събрание изведоха принудително протестиращи от „Системата ни убива“, които по-рано днес влязоха в парламента и отказваха да напуснат сградата.

Извеждането от страна на органите на реда бе съпроводено с напрежение. При всяко отваряне на врата на входа откъм бул. „Дондуков“ към нея протестиращи, хвърляха към нея яйца и бутилки с вода. 

По-късно от Националната служба за охрана (НСО) и от СДВР изпратиха до медиите позициите си относно събитията снощи:

Националната служба за охрана няма да допусне да бъде употребявана за политически цели

На основание чл. 27 от Закона за Националната служба за охрана и във връзка с чл. 5, ал. 2 и чл. 13 и чл. 23а от Правилника за вътрешния ред на Народното събрание на Република България, служители на НСО, в тясна координация с Министерството на вътрешните работи, изведоха принудително група граждани, които в нарушение на посочените разпоредби отказаха да напуснат охраняем от НСО обект – сграда на Народното събрание.

Националната служба за охрана спазва стриктно приложимия към дейността и функциите й закон и съответните подзаконови нормативни актове.

НСО няма да допусне да бъде употребявана за политически цели и ще се противопостави остро на всякакви опити в тази посока.

МВР:

Информациите, разпространявани в новинарски онлайн издания, че „полицаи са извеждали насила протестиращи от Народното събрание“, категорично не отговарят на истината. Полицейските служители нямат законови правомощия за осигуряване или възстановяване на обществения ред на територията на сградите на Народното събрание, чиято охрана е изцяло в компетенциите на Националната служба за охрана. В компетенциите на служителите на МВР е гарантирането на обществения ред във външния периметър на сградите на Народното събрание. В този смисъл извън техните правомощия е осъществяване на каквито и да е действия по извеждането на граждани от вътрешността на сградите на българския парламент.