Ограничителните мерки влизат в сила от петък вечерта

2601

Новите – по-строги ограничителни мерки, влизат в сила в петък вечерта (27 ноември) и ще продължат до 21 декември, обяви здравният министър Костадин Ангелов. Той изрично уточни, че през деня в петък все още ще действат досегашните правила, включително учениците ще са на училище. Точният час, след който ще се затегнат ограниченията ще стане известен след публикуването на заповедта за тях.

След изтичането на срока ще бъде направена нова оценка на ситуацията, за да се реши дали ограниченията да продължат.

Ще бъдат преустановени присъствените занятия във всички училища, детски градини и ясли, както и в университетите. Ограничението важи за всички извънкласни дейности. Затворени ще бъдат всички заведения, големите търговски центрове и нехранителни магазини.

Кварталните магазини продължават да работят уточни изрично министърът. Отворени остават аптеки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователни офици, банки, офисите на телекомуникационни оператори. Църквите и парковете също ще могат да бъдат посещавани без ограничения.

Забрана за частни тържества с над 15 човека, предвиждат още мерките. Посещенията в спортните зали спират. За спортуването в басейните обаче няма ограничения.

Всички културни и спортни събития, с изключение на театрите, ще бъдат прекратени.

Театрите ще работят при досегашните условия – заетост на залите до 30 на сто от капацитета им. Вечерен час или други ограничения, налагани от редица европейски държави, няма да се налагат, увери министърът.