Новите електробуси се захранват от дизелов генератор

От Спаси София показаха нагледно, че новите електробуси се захранват от дизелов генератор. Абсурдната ситуация се разиграва в Овча купел, където зарядните станции не работят заради липса на капацитет в електропреносната мрежа. “Затова от Общината са поставили преносим дизелов генератор за ток, който да захранва електробусите. Това е недопустимо – заради кухия ПР на кмета Фандъкова хем плащаме огромни пари за наемането и захранване на генератора, хем жилищния район се замърсява с дизел.” – категоричен е Борис Бонев. 

По думите на независимия общински съветник, “решението” е абсурдно и ясно показва провала на транспортната политика на Столичната община. Неофициално, проблемът няма как да бъде решен скоро, тъй като електропреносната мрежа в района няма достатъчен капацитет и зарядната станция за електробусите няма как да бъде включена. “Как Столичната община е похарчила десетки милиони за скъпи електробуси без да направи проучване за този фундаментален въпрос? Едва ли може по-ясно да бъде демонстрирано, че това управление е безнадеждно, откъснато от реалността и напълно безотговорно!” – риторично пита Борис Бонев.

От Спаси София констатират, че електробусите на София са скъпи, но пътуват студени заради липсата на базово планиране на линиите и зарядните станции. Според градските активисти, софиянци нямат никакви ползи от тях, тъй като не постигат основните си цели, а струват двойно повече от подобни автобуси на газ. “Многократно настоявахме търговете да бъдат прекратени, тъй като имаше множество съмнения, че са нагласени в полза на турски и китайски компании, чрез приближени до ГЕРБ посредници. Сега става ясно, че златните електробуси ги зареждаме с дизел. Ако не беше трагично, щеше да бъде смешно!” – споделя Андрей Зографски от транспортния екип на Спаси София. 

Независимият общински съветник критикува и ръководството на Столичен електротранспорт, които са наредили генераторът да бъде изключен и отнесен от мястото веднага, след като от Спаси София са разкрили фактите. “Те избягаха. Очевидно се срамуват от действията си и искат да ги скрият. Явно не се притесняват обаче да показват новите електробуси пред гражданите и да ги убеждават колко полезни са те за екологията в София, а става ясно, че това е една лъжа. Всъщност, електробусите се зареждат с генератор на най-замърсяващото гориво и то в средата на жилищен квартал.” – казва Борис Бонев. 

Активистите споделят, че управляващите лъжат не само софиянци, но и Европейския съюз, който финансира този проект. “Ще сезираме компетентните институции и управляващия орган на Европейския съюз за този провал. Ще изискаме пълна проверка както на самата тръжна процедура, така и на неработещите зарядни станции. Трябва да прекратим безотговорността, станала типична за управлението на г-жа Фандъкова, която не изисква никакви резултати от назначените от нея хора. Единствената им грижа е да се усвояват европейските пари, независимо какви са резултатите.” – завърши Бонев.