Новият затвор в село Самораново причини безводие

Дупнишкото село Самораново вече два дни се сблъсква със сериозен проблем – липсата на вода. По думите на местните жители, причината за тази аварийна ситуация е свързана с изграждането на новия затвор в района , съобщи сайта struma.com.

Комплексът, който вече е свързан към местната водоснабдителна мрежа, използва огромни количества вода по време на завършителните си работи, което създава сериозни затруднения за снабдяването с вода на селото, където живеят над 1000 души. 

Кметът на селото, Трайко Цветков, потвърди пред БНР критичната ситуация и заяви, че проблемът с водата е постоянен. 

Преди старта на строителството на затвора, местното население изрази сериозни опасения чрез петиции и протести. Въпреки това, недоволнството отслабна след ангажимента на Министерството на правосъдието и МРРБ за цялостен ремонт на водопроводната мрежа, с обявен бюджет от 6 400 000 лева. 


Общината в Дупница обяви конкурс за изработване на проект за рехабилитация на водопроводната мрежа на стойност 100 000 лева. Срокът за приключване на процедурата обаче е до 2025 година, като до тогава няма гаранции за нормалното водоподаване в Самораново.