Нови правила за прием в първи клас в София

frenska-gimnazia-sofia-priem

Ако детето ви живее  повече от три години в даден софийски район, то е с най-големи шансове да бъде записано в първи клас в предпочитано училище в същия този район. С предимство ще се записват децата в дадено училище ако семействата, живели от една до три години на адрес, попадащ в обозначената територия. По-малко точки ще има и за  адрес в прилежащия район, променен през последната година. Това е записано в новата наредба за прием на първокласници, която Столичният общински съвет одобри. С предимство ще са и малчуганите, които имат по-големи братя или сестри в желаното училище.

Повече от три години уседналост в района, обявен като прилежащ към предпочитаното училище, ще носят най-много точки за прием в първи клас. Точки ще има и за тези, които живеят от по-малко време в съответния район, разказа заместник-кмета по образованието Тодор Чобанов. „Когато хора, наемащи жилище, се местят в големите райони на София – Люлин, Младост,обичайно е от единия блок в съседния и в този смисъл, за да не бъдат ощетени, е разписан този текст, който позволява да се счита, че има уседналост, когато тези премествания са били в зоната на училището“, каза Чобанов.

Облекчение при записването ще има и за семействата с повече от едно дете. А близнаците ще се класират заедно и над утвърдения брой ученици в паралелка, ако поне един от тях е приет.
„Беше разработен ефективен механизъм, който да позволи второто дете да се класира при първото и всяко следващо – дай боже да има три и повече, независимо ще попаднат ли в прилежащия район на училището, следващите деца да отиват там, където е записано първото“, каза Чобанов.

Очаква се близо 1000 да останат незаетите места за първи клас  в столичните училищанаесен. От следващата година местната власт очаква да се въведе и онлайн система, подобна на тази за детските градини.