Нови, по-строги мерки. Нощните заведения няма да могат да работят, а ресторантите ще са с ограничено работно време от 7 ч. до 22 ч

От вторник (7 септември) нощните заведения няма да могат да работят, а ресторантите ще са с ограничено работно време от 7 ч. до 22 ч. На маса ще могат да сядат до шест души, а между столовете трябва да има разстояние от 1.5 метра. Фитнесите ще трябва да работят на 30%. Фестивали няма да могат да се провеждат. Свижданията в болниците и посещенията в старческите домове ще са разрешени, но само ако посетителите са с предпазно облекло, маски и шлемове. Това гласят част от мерките, които ще въведе министерството на здравеопазването, обяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг в здравното министерство.

Провеждането на присъствени занятия от образователно естество се допуска със защитни маски, хигиена, редовно проветряване и разстояние от 1,5 метра. Преустановява се посещение на детски центрове и други услуги за деца. Провеждането на семинари се допуска до не повече от 30% от капацитета и не повече от 30 човека в помещението, задължително е носенето на маски. Преустановява се провеждането на тийм билдинги и подобни мероприятия. Провеждането на конкурси, изпити се допуска до не повече от 30% капацитет. Задължителна е дистанцията от 1,5 м. Преустановява се провеждането на всички масови мероприятия. Посещенията на кина, театри, циркове и концерти се допуска до не повече от 50% от капацитета, при само седящи места и задължително носене на маски. 

Провеждане на спортни занятия на закрито се допуска само без публика, а тези на открито се допускат само до 30% от капацитета. Спазва се дистанция от най-малко 1,5 метра и задължително носене на маски. 

Посещение на фитнес зали се допуска до 30% от капацитета. 

Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява. 

Посещението на балнеолечебни медикал СПА центрове, терапевтични центрове, се допуска до 30% от капацитета при създаден график, задължителна дистанция от 1,5 м. и маски. 

Посещенията в заведения за хранене, игрални зали, казина, се допускат само от 07:00 до 22:00 часа при разстояние от 1,5 метра, заемане на не повече от 1,5 метра между масите и задължителни маски за персонала. 

СеРаботодателите и органите по назначаването да организират работния процес, работа от разстояние и където е възможно да се допуска присъствена работа на най-много 50% от персонала. Свиждания в лечебни заведения се допускат при носене на пълен комплект оборудванеи предпазни средста, при не повече от един човек в стая по едно и също време.