Нови бус ленти по столичните булеварди

бус-ленти
снимка: Столична община

Първата бус лента е направена по бул. „Васил Левски“ от Ректората до Попа

Стартира кампания за изграждане на нови бус ленти на територията на София. Първата е направена по бул. „Васил Левски“ от Ректората до „Патриарх Евтимий“, като предстои такава да бъде обособена и в другата посока на движение. Преминаването на превозни средства в този участък е изключително наситено и с обособяването на новите бус ленти ще бъде избегнато натрупващото се закъснение от 7 до 8 минути за линия. В края на 2017г. бяха приети изменения на Наредба № 2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортни системи в урбанизираните територии, които дават възможност за обособяването на „споделени бус ленти“, чрез които да се постигне непрекъсваемост на лентата и същевременно да се решат вливанията и отливанията от уличното платно на автомобилите. Това означава, че бус лентите могат вече да са непрекъснати – стигащи до стоп линията на кръстовищата регулирани, чрез светофарни уредби, като автомобилите извършващи десен завой, ще могат да го извършват от бус лентата. Същевременно е строго забранено движението на автомобили от бус лентата с посока на движение направо. 
Предстои да се преработят бус лентите и по бул. „Сливница“, „Данаил Николаев“ и „Цариградско шосе“. Нова бус лента ще бъде изградена и по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ в отсечката между „Черни връх“ и бул. „Драган Цанков“, като тя ще бъде направена само в посока стадион „Васил Левски“. 
В момента се прави скоростното трасе по „Константин Величков“, като там се изграждат перони за споделеното трасе между трамваи и автобуси. Това ще бъде първото за София обособено трасе само за градски транспорт. Всички спирки ще бъдат с перони и ще се пресича чрез светофарно регулиране. Самото трасе ще бъде ограничено с бетонови делинеатори, които да бъдат по-устойчиви. Вече са изградени пероните на спирка „Парк Св. Петър и Павел“.