Новата детска болница може да е готова до 42 месеца

proekt-za-detska-bolnica

Два варианта за нова детска болница, които предвиждат събаряне на сега съществуващата стара недовършена конструкция и изграждане на модерна национална сграда, която отговаря на съществуващия към момента Подробен устройствен план, представиха пред медии от Консорциума ДЗЗД „Детско здраве“, избран за реконструиране на започнатото през 1979 г. строителство. Обединението включва компаниите „Главболгарстрой“ АД, „ГБС-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ АД.

В случай, че един от двата проекта, разработени от български архитекти след консултация с холандски проектанти, бъде изпълнен завършването на детската болница ще отнеме едва 42 месеца, като през първите 7-8 от тях ще бъде съборена старата съществуваща конструкция. Според представителите на консорциума, ако това не се случи и се изпълнят исканията на протестиращите за нов конкурс, проектиране, нов анализ за нуждите на болничното заведения и т.н. , процесът ще отнеме между 7 и 10 години само до стартиране на изграждането.

И двата проекта са предвидени да не надвишават 20 метра, каквото е изискването. Те ще бъдат публикувани за обществено обсъждане, обяви инж. Петър Стойчев от фирмата изпълнител. „Използваме фундамента на старата сграда, като нагоре всичко се изгражда наново, съгласно функционалното разпределение и строителните норми“, посочи той, цитиран от БНР.

„Използваме фундамента на старата сграда, като нагоре всичко се изгражда наново, съгласно функционалното разпределение и строителните норми“.

От фирмата изпълнител останали изненадани от решението на министъра на регионалното развитие Виолета Комитова. Преди няколко седмици тя обяви, че ще издаде виза за нов строеж. Решението ѝ дойде след протест на гражданската инициатива „За истинска детска болница“

„Видяхме в нейно лице възможност и със сигурност имаше желание „да намерим вариант“ – тя така се изрази. След това бяхме изключително изненадани от решението, което взе на пресконференцията в сряда, предполагам под някакъв натиск. Ние все още нямаме писмо. Ние никога не сме искали виза за нова сграда“, каза Мая Пенчева.

Според Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум болницата трябва да бъде построена възможно най-скоро, тъй като страната ни е единствената в Европа без национална многопрофилна детска болница и това води до редица проблеми при лечението на малки пациенти и в координацията на действията на специалистите. Избраното място за болницата е най-подходящото заради близостта с лечебни заведения и добрата транспортна достъпност, включително чрез близостта на спирка на метрото и хеликоптерна площадка.

Това прави и мястото безценно, категорични са от избрания за реконструкцията и изграждане на националната многопрофилна болница консорциум. От обединението представиха двата проекта, като уточниха, че са предвидени различни входове за спешния център, медицинския персонал, пациентите, за зареждане. На входа на болницата ще бъде изобразена символична дъга, като символ на промяната и на това, че след лошите дни идва и по-добро време, обясниха от екипа на консорциума – управителят на обединението инж. Николай Дончев и ръководителят на проекта инж. Петър Стойчев. Колоните ще са стилизирани във формата на човечета, за да покажат, че едни хора в болницата ще се грижат за други такива. Освен това дизайнът и архитектурните елементи са така подбрани, че да не внушават страх, а уют и приветлива среда. Входното пространство ще е на няколко отворени нива, като са предвидени и стъпаловидни зелени пространства.

Стаите за малчуганите ще са двойни и единични, като във вторите са предвидени условия и за придружители. В болницата ще има и кът с люлки и катерушки. Избрани са и цветове, които допълнително да създават добро настроение, доколкото е възможно това в болнични условия, на подсъзнателно ниво.

Никой не печели от отлагането на проекта, затова и ние се постарахме да се съобразим с всички изисквания на протестиращите срещу реконструкцията на старата сграда и затова предлагаме два напълно нови проекта, обясни Мая Пенчева, представител на консорциума. Според Иван Димитров е крайно време държавата да поеме задълженията си и да направи необходимото националната детска болница да бъде изградена на предвиденото за целта място възможно най-скоро. Не искаме нашите деца да се лекуват в чужбина, подчерта той.