Новата част от столичния булевард „Филип Кутев“ с шест ленти и велоалеи от бул. „Черни връх“ до „Симеоновско шосе“ ще е готова през есента

filip-kutev
Снимка: Столична община

През есента ще е готова новата част от столичния булевард „Филип Кутев“, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет (СОС). Председателят на общинския съвет Георги Георгиев и зам.-кметът по строителство Ангел Джоргов провериха как върви работата по изграждането на булеварда от кръстовището на бул. „Г.М. Димитров“ и бул. „Симеоновско шосе“ до улица „Сребърна“.

Новият участък ще бъде с дължина от 1,2 км, с обособени общо шест ленти за движение, широки тротоари и велоалеи в двете посоки.

След откриването на новата част от бул. „Филип Кутев“ ще можем да стигнем от бул. „Симеоновско шосе“ до бул. „Черни връх“ за три минути с кола или колело, посочи Георги Георгиев, цитиран от пресцентъра на СОС. По думите му тъй като новото трасе минава покрай Зоопарка, се изграждат звукоизолиращи бетонни стени, които да не позволяват шумът от трафика да пречи на животните.

Булевард „Филип Кутев“ принадлежи към първостепенната улична мрежа, изграждането на пробива е част от третия градски ринг и заедно с бул. „Тодор Каблешков“ осигуряват връзката между бул. „България“ и бул. „Симеоновско шосе“, посочват от общината.

Новият участък от булеварда е с дължина около 1,2 км. Той ще бъде с две платна за движение по 10,50 м, с по три ленти в посока и два тротоара с ширина от пет метра. Запазва се и разделителна ивица за изграждане на трамвайно трасе. Ще бъдат изпълнени нови тротоари и улично ЛЕД осветление. Предвидена е и велоалея по тротоара.

На местата на пешеходните пресичания ще бъдат поставени тактилни ленти за осигуряване на достъпна среда.

„Обезпечаването на строителството отне време заради стотиците частни имоти в обхвата на трасетата, които общината успя да придобие. За съжаление, в повечето случаи това минава през времеемки съдебни процедури. Остава ни да решим казуса само с два частни имота по разширението на бул. „Т. Каблешков“, написа в профила си във фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на строителството.