Нова пешеходна зона в София от месец март

площад-славейков
Проект за площад "Славейков" Снимка: А.Д.А. ООД

Забраната за движение на автомобили по бул „Витоша“ се удължава до Съдебната палата. Улица „Георг Вашингтон“ се превръща в изцяло пешеходна зона.  Това съобщи заместник кметът по транспорт Евгени Крусев, цитиран от dariknews.bg. 

До две седмици ще започне поставянето на кашпи, които ще спират колите, разказа Крусев. Платената зона по ул. „Георг Вашингтон“ пък ще бъде закрита.
 
„Ул. Георг Вашингтон“ между „Пиротска“ и „Трапезица“ да стане пешеходна, както и да се продължи пешеходната зона по бул. „Витоша“ – от ул. „Алабин“ до бул. „Александър Стамболийски“. Така става изцяло пешеходна улица без автомобили по нея. Същото ще бъде с бул. „Витоша“. Решението на Общинския съвет е от 1 март да се въведе тази организация. В момента сме в процедура на подготовка. Очаквам до две седмици да бъде организирано движението в района, съобразно приетото решение“, каза ресорният зам.-кмет.
 
„По ул. „Съборна“ паркоместата ще бъдат редуцирани почти двойно. Идеята е заедно с обособяването на пешеходна зона по бул. „Витоша“ паркирането от едната страна ул. „Съборна“ също да се премахне, това е участъкът между пл. „Света Неделя“ и ул. „Леге“. И там пешеходната зона ще бъде увеличена чувствително. Следващата стъпка е ул. „Съборна“ също да стане пешеходна. Това зависи от концепцията на главния архитект, който цели да свърже Градската градина с пл. „Света Неделя“, разясни още зам.-кметът.

Припомняме ви, че по-рано беше одобрен проекта за реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“. Една от зоните  обхваща ул. „Граф Игнатиев“ с площадите „Джузепе Гарибалди“, „П. Р. Славейков“ и „Патриарх Евтимий“, както и участъци от улиците „Солунска“, „6-ти септември“ , „Ген. Паренсов“ , ул. „Цар Шишман“ и градината пред храма „Св. Седмочисленици“.  Предвижда се тези места да бъдат свързани в обща система с идентичен градски дизайн.