Home Новини

Сливи за смет или нов дефибрилатор за стар акумулатор!

дефибрилатор

Попаднахме на уникална благотворителелна инициатива в сайта offroad-bulgaria.

Член на форума е решил да събира стари акумулатори и с парите събрани от предаването им в пунктовете за изкупуване, да се закупи нов дефибрилатор  Cardiac Science Powerheart G5, който да бъде поставен във Физическия факултет на СУ.

Ето и цялото съобщение на потребителя icerunner, както и връзка към съобщението му в сайта на offroad-bulgaria:

Сливи за смет или нов дефибрилатор за стар акумулатор!

Ще започна малко по-издалеч, моля за търпение и извинение…
Някъде преди 15 години бях студент по физика в СУ. Качвах се по стълбите, в коридора на третия етаж имаше суматоха… която и друг път съм виждал и знам какво означава. Посбутах хората да мина и видях лежаща на земята жена… някои викаха да се отвори прозореца, други да се донесе вода…. Попитах дали са се обадили за линейка и проверих дали диша – беше в безсъзнание, но изглеждаше, че диша… след няколко минути промени цвета на лицето си и дишането стана много по-нерегулярно и… спря. Вече ми бяха донесли аптечка, взех маска за обдишване и започнах реанимация. Имаше друг студент, който също знаеше как се прави CPR и след разменени 1-2 реплики, не много деликатно му казах, че ще го правим както аз кажа и се разбрахме… Жената беше много едра и въпреки, че аз добре знаех, че скоро променените насоки за оказване на първа помощ казваха да се прави от 1 човек, а не от двама едновременно той правеше притисканията, а аз обдишването… повече от 20 минути докато дойде лекар, който… установи смъртта. 
По това време бях активен член на Университетския Аварийно Спасителен Отряд и имах добра подготовка по първа помощ. Бях част от екип участвал в международни състезания и знаех отлично как се прави реанимация, но не знаех нищо за това какво е Внезапна сърдечна смърт, не знаех, че това което се чува и прилича на дишане не е дишане… и не знаех, че единствения шанс за спасяване на такъв човек е дефибрилация в първите 3 минути.
 
Това беше отдавна, от тогава работата ми в голяма степен е свързана с първата помощ, обучения, тренинги, аптечки, за които много от вас знаят. Новото в професионален аспект е, че работим интензивно за внедряването на Автоматични външни дефибрилатори (AED) в България. Работим с американската компания Cardiac Science, която е световен лидер в тази област. Някои частни компании в България вече имат такива дефибрилатори в своите офиси, но все още няма никаква програма за поставянето им на обществени места, както се прави от десетки години по света. 
Нов прочит на приказката Сливи за смет, или как да спасим живот заменяйки стар акумулатор за нов дефибрилатор.
Искам да реализираме с OFFRoad-bulgaria един много малък, но много важен проект – да осигурим един Автоматичен външен дефибрилатор – Cardiac Science Powerheart G5, който да бъде поставен във Физическия факултет на СУ и за който ще поеме грижа Университетския Аварийно Спасителен Отряд
И така каква е идеята – по моя не много прецизна оценка, ако върнем на вторични суровини около 200 – 250 стари автомобилни акумулатора парите ще стигнат за закупуване на дефибрилатор.
 Това е! 
Искам да съм напълно ясен и открит – нашата компания е търговски представител на Cardiac Science за България – т.е. дефибрилатора ще доставим ние. Цената на дефибрилатора в България е 3955 лв без ДДС или 4 746 лв с ДДС. Това което ще направя аз е:
1. 20 % отстъпка от цената или търсим общо 3 797 лв.
2. Обикалям с личната си кола в София, събирам акумулатори и предавам в пункт за изкупуване срещу документ.
3. Започвам с първоначална вноска 5 акумулатора, чакащи за рециклиране в коридора! 
Търсим още 195 броя стари, неизползваеми оловни акумулатора, които могат да спасят живота на някой!
Заявки за предаване на акумулатори тук в темата, на л.с. или по телефона 0897 802 302 по всяко време на денонощието.
Знам добре, че с този дефибрилатор няма да променим света, но ако успеем именно по този начин да осигурим първия обществен дефибрилатор в България… мисля, че ще си струва усилията!

…………………………………………………………………………………….

Ако има желаещи да се включат в страхотната инициатива, моля ви свържете се с потребителя на посочените от него контакти в сайта на offroad-bulgaria.com

 

error: Content is protected !!