Нощният транспорт в София да се поеме от частна фирма поискаха от КТ „Подкрепа“

nosten-transport-busses-sofia

От Конфедерация на труда „Подкрепа“ предлагат на Столична община (СО) да предостави услугата „нощен транспорт“ на частна фирма и общината да и позволи да определя цена на билета, която да покрива разходите. Това заяви президентът на синдикалната организация Димитър Манолов след среща между ръководството на Столичната община, на общинските транспортни дружества и лидерите на двата синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“, на която бе постигнато съгласие за приемането на тригодишна програма за увеличение на заплатите на водачите в градския транспорт.

На брифинга Димитър Манолов обяви категоричната си позиция против нощния транспорт в столицата във вида, в който съществува в момента. Той цитира данни, според които нощем един автобус вози едва по 20 човека. По думите му средните разходи, които се правят за превозване на един човек нощно време, са около 10 лева. Това е паричната страна на проблема, каза президентът на „Подкрепа“.

За него нощният транспорт е не просто луксозна услуга, а разхищение. Затова, по думите на Манолов, е най-добре услугата да бъде извършвана от частен оператор. Но докато тя се извършва за сметка на работещите в системата на градския транспорт, ние ще продължаваме да възразяваме срещу това, заяви лидерът на „Подкрепа“. Според него сравненията с Брюксел, където има нощен транспорт, са безпочвени, защото там единичният билет за превозване струва 2,4 евро. Вероятно там могат да си позволят това разхищение на средства, но тук става за сметка основно на работещите. Става и за сметка на гражданите – защото тези, които се борят за лукса „нощен транспорт“, се борят и за цената на билета.

В отговор на неговото предложение, кметът на Столична община Йорднака Фандъкова отговори, че към момента не се предвижда промяна в нощния транспорт.

„По отношение на нощния транспорт не сме постигнали съгласие със синдикатите. Въвеждането на нощния транспорт беше стъпка към подобряването на условията в града. Факт е, че разходите са много, но предстои тепърва да мислим. Ще продължим да разсъждаваме по тази тема, към момента не предвиждаме някаква промяна“ , каза Фандъкова.