Пускат нощен транспорт в София, ще се возим с карти от 2 лева

avtobusi-gradski-transport

Нощен градски транспорт в София ще има от пролетта. Подобно на много други европейски столици и София ще се радва на нощен транспорт, но засега само пробно. От Столична община обявиха, че услугата ще започне през пролетта.

С карта на стойност 2 лв., софиянци ще могат да използват всички линии, които ще продължат да се движат след полунощ. На практика автобусите ще покриват времето от полунощ до 4 часа сутринта. Всички автобуси ще се събират на обща спирка в центъра, за да могат гражданите да се прекачват към кварталите. Нощните линии ще минават през възможно най-много места, маршрутът им няма да е същият като на дневните автобуси. 

Все още се уточняват превозните средства, които пробно ще бъдат пуснати през нощта. Ясно е обаче, че метрото няма да е сред тях. Това предвижда новата наредба за пътуване в градския транспорт.

Председателят на общинската транспортна комисия Екатерина Йорданова коментира, че след тестовия период с нощен транспорт, местната власт ще реши дали има смисъл от въвеждането на постоянен нощен транспорт и какви средства ще са необходими за това. Йорданова каза, че цената ще бъде по-високата, защото има допълнителни разходи за охрана както на пътниците, така и на шофьорите, на които пък ще се плаща и за нощен труд.

Пътниците вече няма да перфорират билет за обемист багаж, предвижда още наредбата за пътуване в градския транспорт. Актът за пътник без билет, който откаже да плати глобата си, става 50 лева, а не както е сега 200 лева. Причината – според Закона за административните нарушения и наказания подобна санкция може да бъде между 20 и 50 лева. Общинският съветник Зафир Зарков заяви, че  с намаляването на глобата е 200 на 50 лева санкцията ще бъде „синхронизирана“ с националното законодателство. Според Закона за административните нарушения и наказания глобата за нарушение на наредба като общинската, с която е определена цената на билета, може да бъде между 20 и 50 лева.

Наредбата ще бъде внесена в Столичния общински съвет до дни, а след това ще има месец за обществено обсъждане. 

Пускат експериментално нощен градски транспорт в София