Националният институт за недвижимо културно наследство настоява за временно спиране на ремонта на театър „София“

teatar-sofia

Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не може да спре ремонта на театър „София“, защото решението за строеж вече е факт и той тече в момента, каза пред БТА директорът на НИНКН арх. Петър Петров.

„Това, което говорих с госпожа Йорданка Фандъкова, беше много просто – ремонтът да бъде спрян поне за една седмица, докато влязат експерти на НИНКН, които да се запознаят с обстановката и реалността на място, с проектите, и евентуално да се дадат предписания за промяна или доработка“, добави той. По думите му идеята е да има съвместна работна група на общината и на НИНКН. „Аз мисля, че все още не е късно за намеса от наша страна, защото сега тече ремонтът“, обясни той.

„Наистина, ситуацията отново е  инфарктна. Тази година, за кой ли път, се случват подобни ситуации“, заяви арх. Петров.

„Доколкото разбирам, каменната облицовка ще бъде възстановена. Въпросът е, че се правят намеси в интериора, които никой не знае какви са. Затова искаме да се спрат работите по демонтаж и къртене, защото иначе няма да има какво да видим“, добави арх. Петров.

ПОЗИЦИЯТА НА НИНКН

„Ремонтът на театър „София“ е незаконен, тъй като не е съгласуван с НИНКН и Министерството на културата. Това е задължително, защото сградата е в охранителната зона на градината при баня „Подуяне“, част от парка „Владимир Заимов“. Градината има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г.“, пише в официалната страница на НИНКН във Фейсбук. 

„Проектът трябва да се преработи, така че да запази автентичността на театъра. НИНКН няма да предложи на министъра на културата да одобри проект, който променя облика на сградата по какъвто и да е начин. Театърът не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но е в процедура по деклариране и проучване. Кметовете на София – Йорданка Фандъкова, и на община „Оборище“ – Николай Александров, са уведомени за това на 20 юли 2022 г. и имат 7-дневен срок, за да се информират. В този период те могат да заявят писмено възражения, но не и да разрешат строителни работи. В НИНКН няма постъпили възражения“, се казва още в текста на НИНКН във Фейсбук.

ПОЗИЦИЯТА НА ОБЩИНАТА

Театър „София“ не попада в охранителната зона на градина „Баня Подуяне“, както се твърди в разпространена от НИНКН позиция във Фейсбук, се казва в позиция на Столичната община.

„Градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона. За основния ремонт на театър „София“ Столична община спечели безвъзмездно европейско финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ (2014-2020). Столичната община подкрепя стартиралото производство по реда на Глава пета, Раздели I, II и III от Закона за културното наследство, за което по официален ред са уведомени МК и НИКН“, допълват от общината.

„Във връзка с полученото уведомление, са предприети необходимите действия за запазването на характерния облик. Припомняме, че външният вид на театъра не се променя – подменя се старата каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците, доказано с експертиза на УАСГ, като се поставя нова каменна облицовка. Всички барелефи по сградата се запазват и само ще бъдат почистени“, се казва още в позицията на общината.