Няма да се налагат глоби за употреба на алкохол на обществено място в София

алкохол
Oтпадна предложението за забрана на консумация на алкохол в парковете в София

В София няма да се налагат глоби за употреба на алкохол на обществено място, но ще има санцкия за нарушаващите обществения ред. Това предвижда коригираният проект за проект за Наредбата за обществения ред на общината, който предстои да бъде внесен в общинския съвет, съобщи сайта dnevnik.bg Документът стана известен при представянето си в края на миналата година, с това, че предвиждаше забрана за употреба на алкохол на публични места.

Беше направено обществено обсъждане на документа през януари в общината бяха получени десетки предложения и критики от граждани. Така осем месеца по-късно и след дълги обсъждания между съветниците, новият вариант ще бъде внесен за обсъждане в комисиите през следващата седмица обясни пред „Дневник“ общинският съветник Симеон Славчев, който е сред вносителите на документа. Сега спореният момент е променен, като в текста не се говори за алкохол, но е запазена идеята – да се налагат санкции при нарушаване на обществения ред. „В този нормативен акт е по-коректно да бъдат оставени самите забрани и съответните наказания, а не да се акцентира дали наркотиците или алкохолът са причини за нарушаване на обществения ред“, коментира Иван Илиев, председател на комисията по обществен ред към Столичната община и съвносител на проекта. Друго предложение в наредбата е забрана на шумните увеселения между 22 и 8 сутринта, като само в този часови диапазон ще могат да се провеждат събития на обществените пространства. Изключение ще бъде новогодишният концерт в нощта между 31 декември и 1 януари, който ще може да продължава до полунощ.

Строителството и ремонтите също ще могат да се правят в тези часове, включително през събота и неделя, но няма да се допускат между 14 и 16 часа. При нарушения гражданите ще могат да сигнализират на телефон 112, каквато е практиката и сега. Глобите ще бъдат между 100 и 1000 лева, в зависимост от това дали натушението е първо или поредно. В обхвата на забраната няма да попадат дейностите, на които възложител е Столичната община.

Кметът на София ще може да забранява провеждането на събития в града, ако те застрашават здравето на гражданите или водят до провокации. Промянта е сериозна спрямо настоящия режим, който е само уведомителен и общината имаше задължение само да осигурява охраната за местата, където ще се проведе дадено събитие.

Очаква се наредбата да бъд гласувана на последното заседание на общинския съвет преди лятната ваканция – 26 юли.

Забраната за каруците се отлага

При обсъждането на първоначалния вариант на наредбата в края на миналата година се появи и идеята за забрана на движението на каруците в София. За целта беше създадена и работна група, която вече е приключила работа, но предложението няма да може да бъде гласувано преди ваканцията на съветниците.

Предвижда се забраната да важи за вътрешността на града заключена от околовръстното шосе. Тогава ще бъде възможно ползването на каруци в селата, каза съветникът Симеон Славчев, който е инициатор на забраната.

При нарушение конете и каруците ще бъдат конфискувани, като животните ще бъдат откарвани в конната база в Железница, която от Министерството на вътрешните работи са предоставили на общината. Тя отговаря на всички изисквания, каза Славчев.