Продължава незаконната сеч в Западен парк

nezakonna-sech-zapaden-park-cigani
Незанконна сеч в Западен парк Снимка: Нова телевизия

Масова незаконна сеч в Западен парк в София. Дърветата се изсичат от роми от квартал „Факултета“. Продават се и за ползват за огрев. За това сигнализираха зрители на Нова телевизия. Според тях, ако порочната практика не се спре, съвсем скоро паркът ще заприлича на сечище. 

Деница публикува снимки в социалните мрежи, които прави в края на февруари, докато разхожда кучето си в парка. Тя разказа, че ежедневно се натъква на подобни гледки. Всеки ден идват хора, които режат дървета, за да се отопляват или да ги продават. Бракониерите обяснили, че това не били отрязани дървета, а вече паднали и те просто ги събират.

Местните разказват, че са подавали многократно сигнали на телефон 112. Проблем е обаче да се обясни къде точно се случва сечта в парка. Затова, според хората, е много важно той да бъде райониран и когато човек се обади на подаде сигнал, да може да обясни точно в кой район се намира и да може да се реагира. Според хората Западният парк също така трябва да бъде охраняван.

По данни на МВР от началото на годината са задържани 9 души и са написани 10 акта.

От Столична община обясниха, че са склонни на всякакви предложения и предприемат различни мерки за решаване на проблема. По думите им достъпът до парка с годините е ограничен и няма как патрули на полицията да влязат, защото има бетонни заграждения.

От общината обясниха още, че от началото на годината са задържани четири каруци в Западен парк. Отрязаните дървета са иззети, а наказанието е административна санкция от 1000 до 5000 лв. Глобите обаче не се плащат, защото в повечето случаи хората, които режат дърветата, са под 18 години. Срещу двама души има образувано досъдебно производство. От общината обясниха също така, че се правят проучвания за видеонаблюдение в Западен парк, но поставянето на камери било трудно за осъществяване. Има и няколко охранителни поста.