Недоволство и полемики при вида на новата настилка в градинката на “ Св. Седмочисленици „

sveti-sedmochislenitsi
Новата настилка пред "Св. Седмочисленици"

Столична община призова за толерантност за ремонта пред „ Св. Седмочисленици ”

Ремонтът на градинката пред църквата „Свети Седмочисленици” в столицата предизвика вълна от възмущение сред гражданите. Според тях настилката прилича на мрамор за баня. От Столична община обявиха, че тя е бетонна и няма нищо общо с мрамор.

Всеки може да види как изглежда настилката в градинката пред столичната църква “ Св. Седмочисленици „, но дали на някого му харесва или не, е въпрос на лично възприятие. С тези думи зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев коментира негативните реакции по отношение на визията и качеството на ремонта, който се извършва в района на ул. „Граф Игнатиев.

Архитект Иво Пантелеев, който е водещ проектант на течащите от няколко месеца ремонти в центъра на София, включително на обновяването на улица „Граф Игнатиев“ и прилежащите й площади, което е на стойност 24 млн. лв. заяви: „Когато проектът бъде завършен, и в частност за “ Св. Седмочисленици “ – когато се измие настилката и видите нюансите, които преливат от сиви към цвета на храма, аз съм убеден, че ще кажете: „Страхотно е!“. На мен много ми харесва. А хейтърите са за това – да мразят. Всеки има право да се изказва. От 7 май  аз не съм чул една добра дума в публичното пространство от никого. Нито от граждани, нито от специалисти. Добрите думи ги чувам на ушенце. Моля за повече толерантност и търпимост, много е труден проектът, много е трудна логистиката. Той е в самия център на София, който се потребява от хиляди души на ден“.

Междувременно, социалните мрежи завряха с колажи и подигравки относно настилката пред “ Св. Седмочисленици „. Според потребители в мрежата, настилката прилича на мрамор за бяна. От Столична община обявиха, че тя е бетонна и няма нищо общо с мрамор. „Когато представяха проекта говореха за мрамор, кметът Фандъкова говореше за мрамор, за адекватно градско пространство, което в модерните разбирания за градоустройство означава – трайни, качествени и представителни настилки. Бетонът може да е чудесен за централния площад на Кърджали, но София е столица”, коментира Гергин Борисов от „Спаси София”.

Потребители във Фейсбук оприличиха градинката като басейн:

седмочисленици

други заслаха плочките с шарен килим:

килими
Снимка: Николай Абаджиев/Фейсбук

Не бяха подминати и министър председателя Бойко Борисов и министъра на туризма Николина Ангелкова:

бойко
Фейсбук

Особено популярен стана клип с „работник“ на „Граф Игнатиев“, който разказва за причините за криво подредените плочки и павета:

Интервю с работник от ул. "Граф Игнатиев" (звукът на макс) 🙂

Публикувахте от Radostin Hristov в Сряда, 3 октомври 2018 г.

Междувременно, наш екип засне снощи ремонтирания тротоар пред Столична община на ул. „Московска“, където също не липсват недоразумения:

Московска

 

Московска

 

Московска

РЕМОНТЪТ НА „ГРАФ ИГНАТИЕВ“ЗАПОЧВА ОТ 8 МАЙ