Не достигат медицински сестри в столичните ясли

detska-gradina

За недостиг на медицински сестри в яслените групи в София алармира зам.-кметът по образование Мирослав Боршош, предаде БНР.

Към момента на територията на цялата страна се наблюдава изключителен недостиг на специалисти с висше образование по специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“, каквито работят в детските ясли съобразно досегашните изисквания на наредбата, мотивират се от Министерството на здравеопазването.

Над 100 са свободните работни места. Столичната община обмисля възможността вместо медицински персонал да се назначи педагогически, за да функционират яслени групи:

„Повече от година, аз лично и кметът сме изпратили десетки писма до Министерството на здравеопазването. Става въпрос за промяна на две изречения в наредба 26. В момента наредбата е на страницата на МЗ, за огромно съжаление и учудване наше няма дума за промяна да вкараме хора с образователен ценз, което е изключително важно и това е нашата борба. Не могат да разберат смисъла, защото живеят в кабинетите си, защото не разбират какво се случва на фона на недостига ще се наложи да затваряме яслени групи, тъй като ще нарушаваме иначе наредбата“.

Продължава строителството на детски градини и ясли във всички райони в София, за да бъде овладян недостигът на места, допълни Мирослав Боршош. 18 сгради се строят, 17 се проектират.

Днес Боршош провери изграждането на сграда за три яслени и една градинска група в 88-ма детска градина „Детски рай“ в квартал „Дружба“ 2.

В публикувана наредба от МЗ предлагат в детските ясли и градини да могат да работят лекарски асистенти и фелдшери. По данни на Столична и други общини в страната, въпреки многобройните обяви за работа и повишаването на основната работна заплата, през последните години не се наблюдава интерес от страна на споменатите медицински специалисти към работа в детска ясла или яслена група на детска градина.

По тази причина голям брой щатни длъжности в детските ясли и градини за медицински сестри/акушерки са заети от лица, навършили пенсионна възраст.