Весела Лечева: Наливането на 50 милиона в „Червено знаме“ означава българският спорт да получи съоръжения от миналото

червено-знаме-басейн

Прекратена е втората част на обследването на спортен комплекс „Червено знаме“, съобщи по време на парламентарен контрол министърът на младежта и спорта Весела Лечева. 

 „Тези спортни съоръжения са проектирани преди  40 години и няма как чрез реконструкция и основен ремонт да станат модерни спортни обекти. Плувен комплекс „Червено знаме“ не отговаря на съвременните изисквания дори само заради факта, че коритото, което е в рамките на 50 метра, по съвременните стандарти трябва да е 52 метра“, каза Лечева. 

„Смятам, че реконструкция на старите съоръжения би ощетило държавата. Заявката от предишното правителство, че ще се налеят 50 млн. лева за основен ремонт, означава българският спорт да получи  спортни обекти, обърнати към миналото, а не към бъдещето, които ще са неефективни и няма да могат да се използват за тренировъчен и състезателен процес“, информира Весела Лечева. 

„Ето защо дружеството е прекратило обследването на останалите спортни съоръжения с оглед на това първо да се изгради едно добре мотивирано и минало през сериозно обществено и експертно обсъждане предложение за изготвяне на качествено задание“, съобщи Весела Лечева. 

Министърът информира депутатите, че от предвидените 1 млн. лева за изработването на инвестиционен проект, близо 700 хил. лева са били преведени за данъци и такси, дължими от дружеството. 

„С оглед на това, че сме служебно правителство и във всеки един момент нашият мандат може да приключи, ние не сме предприемали действия по изработването на инвестиционен проект“, добави министърът на младежта и спорта. 

Държавата, в лицето на ММС и „Сердика спортни имоти“, и футболен клуб ЦСКА София работят в пълен синхрон за започване на строителството и реконструкцията на стадион „Българска армия“ и довеждането на проекта до успешен край. Това отговори министър Лечева на въпрос за процеса на реконструкция и строителство на стадиона в Борисовата градина.

 „За да бъде изпълнено решението но Министерския съвет, „Сердика спортни имоти“ ЕАД и ПФК „ЦСКА София“ ЕАД подписаха на 6 декември 2022 г. меморандум за създаването на съвместно дружество за строителството на нов стадион на футболния клуб. Със споразумението двете страни се ангажират с конкретни стъпки и срокове относно учредяването на съвместното дружество. Създадени са условия ПФК „ЦСКА София“ ЕАД да продължи с дейността по проектиране на стадиона, докато продължава юридическото оформяне на съответните документи и процедурата по вписване на съвместното дружество в Търговския регистър“, разясни пред депутатите Весела Лечева и отново напомни, че „Сердика спортни имоти“ ЕАД, чийто принципал е ММС, не поема ангажименти относно финансирането на бъдещото строителство, което трябва да бъде осигурено изцяло от футболния клуб.

Министър Лечева добави, че спортната и футболната общественост очакват с нетърпение построяването на нов стадион, но държавата трябва да извърви всички крачки, за да бъде спазен законът. 

„Процедурите по оценка  на активите отнемат време. Това не е нещо, което може да бъде свършено за няколко часа, но всички заинтересовани страни не са спирали да работят“, съобщи Лечева.