Най-късно в началото на март ще приключи ремонтът на тунела на столичния бул. „Царица Йоана“

tunel-lulin

Най-късно в първите дни на март следващата година ще бъде изцяло възстановено движението в тунела на столичния бул. „Царица Йоана“. Това стана известно от думите на зам-кмета по направление „Строителство“ в Столичната община инж. Ангел Джоргов при проверка на ремонта на тунела. 

„До момента няма забавяне на ремонта на тунела. Най-рискова беше доставката на материалите, главно по релсовия път. Тук строителството върви в срок. Много важно е какво ще е времето през януари и февруари, но основната част от дейностите са вътре в тунела, така че се надявам, че строителите ще положат всички сили и обектът ще бъде готов навреме“, посочи Джоргов. 

Зам-кметът добави, че заедно с ремонта на съоръжението се облагородяват и пространствата преди и след него – асфалтират се по-големи участъци от пътното платно, правят се тротоари, садят се храсти, поставя се ново улично осветление и нова сигнализация.

Днес от Столичната община пуснаха за движение южното платно на тунела, за да бъде затворено за довършване северното. „Реконструкцията на релсовия път и контактната мрежа на северното пътно платно са почти готови, т.е. остават само пътните платна и облицовката“, посочи Джоргов.

С прехвърлянето на движението в южното платно скъсеният маршрут на трамвайна линия 8 от Съдебната палата до ж.к. „Западен парк“ – крайната станция на трамвайна линия 10, продължава. Маршрутът на автобусна линия 56 също остава скъсен – от с. Мало Бучино до ж.к. „Западен парк“ – крайна станция на автобусни линии 72 и 77. Движението в тунела остава ограничено до 30 км/ч.

БТА припомня, че ремонтът на тунел „Люлин“ започна на 21 юли. Той е на стойност близо 12 млн. лв. и предвижда подмяна на тунелната конструкция, на входно-изходните рампи, отводнителната система и хидроизолацията, нови облицовки, нова вентилация, енергоспестяващо осветление. Тунел „Люлин“ не е ремонтиран основно, откакто е построен през 80-те години на миналия век.