Над 1000 нарушители са засечени от мобилните камери докато шофират в бус лента

mobilni-kameri-sofia
Снимка: bTV

Над 1000 нарушители са засечени от мобилните камери докато шофират в бус лента.

Преди два дни 40 нови камери бяха монтирани по бус лентите за да следят за нарушения на основните софийски булеварди, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Общината е инвестирала в техническите средства, за да намали масовата практика леки автомобили да използват трасетата, които уж са само за градския транспорт. Глобата за първо нарушение от този тип е 50 лева.

Установените над 1000 нарушители да карат в т.нар бус лента ще бъдат предадени на Пътна полиция, съобщи в ефира на bTV Димитър Петров, директор на дирекция „Управление и анализ на трафика“.

Той допълни че целта не е самоцелно глобяване на шофьорите, а те да бъдат дисциплинирани и да се осигури по-бързо придвижване на градския транспорт в столицата.

„Локациите на камерите не са тайна, те са навсякъде където има бус ленти – средно на 400 метра една от друга“, уточни Петров.

Различни организации от години предупреждават, че заради многото нарушения бус лентите на практика губят смисъла си. През 2015 сдружението „Спаси София“ например само за час засече 496 нарушители в лентата за автобуси на моста над „5-и километър“ на булевард „Цариградско шосе“. При предвидените от закона глоби това би означавало наложени санкции от 24 800 лева – само за час и само в едната посока. За цялата 2015 година обаче от Пътна полиция са наложили едва 700 глоби за подобни нарушения.

Членовете на групата изтъкват, че бус лентите правят градския транспорт по-бърз, по-надежден и по-привлекателен. Ние бихме допълнили, че тарикатите, изпреварващи отдясно, после забавят и двете други ленти при опитите си да се престроят. Експерименти в Германия и Великобритания показаха, че движение само по една лента често е по-бързо от движението по три ленти, които в един момент трябва да се съберат в две, тъй като в първия вариант трафикът се движи постоянно, а във втория се налагат спирания и потегляния.