Над една трета от автомобилите ще получат забрана да влизат в центъра на София

Една трета от автомобилите в България ще получат забрана за влизане в центъра на София, когато бъде въведена зона с ниски емисии, съобщи bTV, позовавайки се на базата данни от технически прегледи, извършени след въвеждането на екосертификатите. Чрез тях леките и лекотововарните автомобили се класифицират в пет категории. Това става на база на емисиите, които отделят.

За начало ще се поставят ограничения само на най-замърсяващите превозни средства. Според информацията на министерството на транспорта, в тази група са 37% от миналите технически преглед автомобили – 480 529 от проверени 1 404 252 коли. За София обаче делът е около 20%, защото има по – нов  автопарк.

Софиянци вече могат да плащат данък МПС за 2022 г.

Обхватът на нискоемисионната зона в столицата весе още не е окончателно определен. Има два варианта –  Единият обхваща идеалния център на града, в която влиза сегашната разширена синя зона за паркиране, а другия е с по-широк обхват – бул. „Сливница“ – Сточна гара – бул. „Данаил Николаев“ – бул.“Ситняково“ – бул.“Пейо Яворов“ – бул.“Никола Вапцаров“ – бул.“Черни връх“ – бул.“Хенрих Ибсен“ – бул. Петко Тодоров“ – бул.“Иван Гешов“ – бул.“Константин Величков“. Нискоемисионната зона се предвижда да бъде въведена през следващия зимен сезон.

От Столичната община обясниха, че нискоемисионната зона ще бъде контролирана със 180 камери, които са част от управлението на трафика.

Обсъждат отпадане на екостикерите за автомобилите