Над 540 проверки са извършени през ноември от Столичния инспекторат на потенциални източници на замърсяване на въздуха

stroez-na-metroto
Снимка: Аделина Ангелова/ Столична община

Екипите на Столичния инспекторат са направили над 540 проверки на строителни обекти за ноември, съобщава Столичният инспекторат на своя сайт.

По време на инспекциите за установени нарушения са съставени 47 акта, от които 22 са на физически лица и 25 – на юридически лица, ръководители на строителни фирми. На още 52 строителни фирми са изпратени покани за съставяне на актове за административно нарушение.

Констатираните нарушения от инспекторите, за които са съставени актовете, са за неправомерно заемане на площ извън строителната площадка, замърсяване със строителни отпадъци и материали, разполагане на съоръжения по тротоари без разрешение, както и липса на плътна строителна ограда. Инспекторите осъществяват текущ и последващ контрол на работещите строителните обекти, като целта е да не се допуска замърсяване на околната среда и въздуха. Извършени са близо 400 проверки на автосервизи и пунктове за смяна на гуми за начина на отопление и предаването на излезлите от употреба гуми и отработените моторни масла. За установени нарушения на място са съставени актове и са наложени глоби с фиш.

Проверките са част от всекидневния контрол, като най-честите нарушения са установени в районите „Сердика“, „Възраждане“, „Връбница“, „Красна поляна“, „Панчарево“, „Витоша“, „Триадица“ , информират от Столичния инспекторат.