Над 200 души във „Факултета“ се събраха на едно място. Викат „Оставка“!

romi-fakulteta

Над 200 жители на квартал „Факултета“ се събраха около КПП-та в квартала, за да изразят недоволството си от въведените мерки, предаде агенция „Фокус“. Ромите викаха „оставка“, но плановете им да се съберат на протест на паркинга на хипермаркет бяха осуетени от полицията.

Жителите на квартала протестират срещу наложените ограничителни мерки за влизане и излизане от квартала. По думите им така не можели да отидат на работа, затова масово ги уволнявали.

За да не се разрасне напрежението в квартала, бяха изпратени допълнителни екипи на Жандармерията, но до сблъсъци с полицията не се стигна.

„От снощи имаше призив в социалната мрежа Facebook от един господин, имаме го записа, казва: Братя те ни нарушават правата, трябва да се вдигнем. Призоваваше хората от Люлин, от Христо Ботев да идват тук във Факултета и да правят размирици”, каза зам.-кметът на Район Красна поляна Стоян Танев. Той посочи, че снощи се опитали между 21:30 и 22:30. „Събраха се над 100 човека, но реагираха правилно органите на МВР, разпръснаха се. След което той призова за днес в 12 часа пред местен хранителен магазин да се съберат от цяла София, защото им се нарушавали правата и не само те били заразени с коронавирус, както и много българи. Това е основата на това напрежение, което стана“, разказа зам.-кметът. Точно в 12.00 по обед са се събрали около 100 човека. „Това е на базата на този призив, който беше отправен снощи от господина“, заяви зам.-кметът.

Снощи един мъж е задържан в ромската махала. Мъжът е задържан след сигнал за домашно насилие. Изпратеният патрул е влязъл в квартала, установил е нарушението и при ареста е възникнало напрежение. директорът на СДВР гл. комисар Георги Хаджиев каза, че той е бил с ограничителна заповед, спрямо жена от квартала, но я е нарушил. Хаджиев допълни също, че полицаите се опитват да са диалогични и да не предприемат репресивни мерки и това към момента дава резултат.