Финална права за централната част на линия 3 на метрото /снимки/

metrostancia-strelbishte

Пет километра от третата линия на метрото са готови. Това заяви пред БНТ заместник-ръководителят на проекта Ангел Джоргов.

Метростанция „Стрелбище“

По негови думи се очаква до края на октомври цялото трасе с обща дължина 8 км да бъде завършено. В следващите месеци трябва да приключат и тестовете на новите системи за управление на новите метровлакове, които са по отделен договор на немската компания „Сименс“.

Метростанция „Стрелбище“

Джоргов съобщи, че тестовете вече са започнали в голяма част от трасето, като те ще продължат още няколко месеца по цялата линия. Общият брой на системите е шест.

Предвижда се целият подлез на „Орлов мост“ да бъде отворен около 15 септември – там ще бъде връзката между линия 1 и линия 3 на метрото. Връзката между линия 2 и линия 3 пък ще бъде на метростанция НДК.

Подлезът на метростанция „Орлов мост“

Строителството на първия етап от третия лъч на метрото в участъка между бул. “Патриарх Евтимий” – НДК – „Красно село“ ще приключи в края на октомври.

Това стана ясно при инспекция на строежа на кмета на София Йорданка Фандъкова, транспортният министър Росен Желязков и шефа на „Метрополитен“ Стоян Братоев. След приключване на строителните дейности, ще започнат изпитания на влаковете и цялостната автоматика.

Метростанция „Орлов мост“

Вторият етап от третия лъч, който ще стига до „Овча купел“ и Горна баня ще е готов догодина. По третия метродиаметър ще бъдат пуснати нови влакове, които са с намалено потребление на електроенергия, намалени нива на шум, както и с опция за движение без машинист. Целите влакове са проходим, за разлика от тези в момента, при които вагоните са отделени. Освен това на новите станции ще има прегради с височина 1,5 м, които ще разделят пероните и влака. „Едновременно със строителството на новите станции на места се изгражда нова градска инфраструктура – ВиК мрежи, улично осветление, топлофикационни и газопроводни мрежи и нови пътни настилки на отделни булеварди“, уточниха от „Метрополитен“.

Новите метровлакове „Сименс“

При откриването на третия лъч се очаква 600 хиляди пътници дневно да използват подземния превоз. Очакванията са от периферните точки на града до центъра да се стига за 16 минути. С новата метроотсечка пътният трафик ще бъде намален с 25%. Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки.

ТЕСТВАТ ЕЛЕКТРОБУС ДО МЕТРОТО В ЛЮЛИН И ОВЧА КУПЕЛ

Строителството на метрото не трябва да спира заедно с околовръстния път.Това заяви кметът Йорданка Фандъкова след проверка на третата линия на метрото.

Втората половина на месец септември се очаква да бъдат завършени 8 км от релсовия път. Това е първият етап на строителството на третата линия от метрото от „Владимир Вазов“ до „Красно село“. В момента текат тестовете на влаковете, уточни Фандъкова. По график преди изборите през октомври строителните дейности ще бъдат завършени, увери тя.

Метро до „Арена Армеец“ и кв. „Левски“ през 2025 година

Очакват се догодина нови десет влака, които са поръчани.

Този месец започва разширението на южните депа от квартал „Младост“ до АМ „Тракия“.